vestnik

(FOTO) Ob dnevu zemlje v Dobrovniku predsednik Pahor

Majda Horvat, 22. 4. 2022
vestnik
Pahor na obisku v Dobrovniku
Aktualno

Dogodek povezali s predstavitvijo Združenja Slovenska izseljenska matica, ki je lani obhajala 70. obletnico delovanja.

V Dobrovniku so počastili dan zemlje s prireditvijo, ki so jo, v duhu rodne grude, povezali s predstavitvijo Združenja Slovenske izseljenske matice (SIM). Ta je namreč lani obhajala 70. obletnici delovanja. Dogodka se je udeležil  predsednik države Borut Pahor, prišli pa so tudi predsednik združenja SIM dr. Boris Jesih in številni povabljeni goste ter domačini.

pahor, dubrovnik, obisk, bukovnica, bukovniško, jezero, vlada, protokol
vestnik
pahor na obisku v dobrovniku

Okoljski tematiki je bila namenjena predstavitev sanacije nasipa pri Bukovniškem jezeru in okoljevarstvenega projekta učencev Dvojezične osnovne šole Dobrovnik, v katerem so ti izdelali opozorilne table. Te bodo nagovarjale obiskovalce in turiste, da varujejo naravo. Dogajanje, ki so ga sprva načrtovali ob Bukovniškem jezeru, so morali zaradi slabega vremena preseliti v prostore Centra za zaščito in reševanje (CZR), zato so saditev hrasta v hrastovem gaju pri Bukovniškem jezeru prestaviti na dan pozneje.

dobrovnikaprilsim22
Majda Horvat
Marjan Kardinar, Borut Pahor in Boris Jesih ob ogledu razstave posvečene delovanju Slovenske izseljenske matice.

Združenje Slovenska izseljenska matica pa se je predstavilo s kratkim filmom, ki so ga predvajali v kulturnem domu, in z razstavo o delovanju, ki je na ogled v preddverju dvorane.

dobrovnikapril22
Majda Horvat
Predsednik Borut Pahor ob dnevu zemlje z otroci Dvojezične osnovne šole Dobrovnik.

Danes je naš praznik, je v svojem nagovoru dejal Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik, kajti zemlja in voda, ob tem pa tudi rodna gruda, so vir  življenja. Župan je predstavil še velika prizadevanja za to, da bi se njihova majhna dvojezična občina sploh lahko razvijala in da bi izboljšali pogoje bivanja v nji, ob tem pa ohranili naravo za mlade generacije. Zahvalil se je Direkciji za vode in vsem odgovornim za obnovitvena dela pri Bukovniškem jezeru, v upanju, da bodo pred polnjenjem jezera z vodo izvedena še dodatna sanacijska dela.

dobrovnikaprilsim223
Majda Horvat
Dogodek so sklenili s prevzemom kvačkanega grba Občine Dobrovnik.

Borut Pahor je pred svojim odhodom iz Dobrovnika izrazil prepričanje, da se bo z možnostjo izvajanja dejavnosti z visoko dodano vrednostjo zunaj mestnih okolij podeželje začelo hitreje razvijati in bo privabljajo mlade, da tu zaživijo. Pahor pa je ob filmski predstavitvi SIM prebral tudi obrazložitev, ki so jo pripravili ob lanski vročitvi predsednikovega odlikovanja združenju. Jesih pa je  spomnil, da po svetu živi 500 tisoč slovenskih rojakov in da je izseljevanje zaznamovalo tudi Dobrovnik, od koder so se izseljevali tako Slovenci kot Madžari. 

pahor, dubrovnik, obisk, bukovnica, bukovniško, jezero, vlada, protokol
vestnik
Pahor na obisku v Dobrovniku

Dogodek so sklenili s prevzemom kvačkanega grba Občine Dobrovnik, ki ga je v projektu Slovenija kvačka izdelala Brigita Rozina iz Litije.

DOBROVNIK dan-zemlje borut-pahor