vestnik

Na dnevu lokalne hrane sta se predstavila dobavitelja inovativnih izdelkov

I.B., 22. 6. 2022
Ines Baler
Dan lokalne hrane v Zeleni točki.
Aktualno

Zelena točka je skupaj z Inovacijsko tehnološkim grozdom (ITC) Murska Sobota in Digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH) Agrifood pripravila dan lokalne hrane. Kot sta povedala predsednik zadruge Zelena točka Denis Topolnik in Saša Štraus iz ITC Murska Sobota je to dan, ko se začne lokalna pridelovalna sezona, namenjen pa je celotni verigi, od pridelovalcev do kupcev.

Topolnik je poudaril, da s to prireditvijo, ki jo pripravljajo že več let, kupce opozarjajo, da se od tega obdobja v njihovi trgovini dobi več lokalno pridelane hrane. Dodal je, da so pred leti začeli z malo prodajo, čez čas so se začeli ukvarjati še z distribucijo, v času epidemije pa so uvedli tudi dostavo hrane po Pomurju. Zagovarjajo dejstvo, da je treba zagotavljati čim krajšo dostavno pot hrane, saj kupec s tem največ pridobi, pridelovalci pa lahko na ta način iz tega največ iztržijo. Zelena točka sodeluje z več kot 70 ponudniki iz lokalnega okolja. 

zelena-točka, lokalna-hrana
Ines Baler
Dan lokalne hrane v Zeleni točki.

Ob tej priložnosti sta se predstavila dva lokalna dobavitelja inovativnih izdelkov. To sta Gašper Barbič, ki je skupaj s partnerko Nušo, vzpostavil znamko Grins mikrozelenje, ter Matej Zadravec iz Ekološke kmetije Zadravec. Več o pridelovalcu mikrozelenjave si lahko preberete TU, več o kmetiji Zadravec, ki se ukvarja z vzrejo goveje živine in ponuja ekološko seneno govedino, kupci pa lahko izbirajo med različnimi paketi, pa na tej povezavi. Beseda je tekla tudi o podjetju Ekoprlekija, v katerem so vključeni ekološko kmetije iz Prlekije. 

lokalna hrana, zelena točka
Ines Baler
Gašper Barbič v Bakovcih prideluje mikrozelenjavo.

zelena-točka, lokalna-hrana
Ines Baler
Dan lokalne hrane v Zeleni točki.

lokalna hrana, zelena točka
Ines Baler
Matej Zadravec je predstavil ekološko kmetijo iz Miklavža pri Ormožu.

Topolnik je predstavil še vzpostavljen sistem sledljivosti na osnovi tehnologije blockchain, ki je namenjen personifikaciji lokalne hrane in predstavitvi faz pridelave, Štrausova pa je spregovorila o delu na področju trajnostnega razvoja, sledljivosti, pomena lokalne in odpadne hrane. 

zelena-točka dan-lokalne-hrane
Kaj zdaj berejo drugi