vestnik

Na etičnem taboru so spoznavali dediščino Porabja in Goričkega

Vestnik, 3. 7. 2020
Ildiko Windisch
Udeleženci tabora so se odpravili na izlet v Szalafő-Pityerszer.
Aktualno

Razvojna agencija Slovenska krajina (RASK) je v tem tednu organizirala prvi etični tabor za otroke med 7. in 14. letom starosti. Tabor, ki so se ga udeležili otroci iz slovenskega Porabja, pa tudi Prekmurja, je potekal v Slovenskem kulturnem in informativnem centru v Monoštru.

Namen tabora Ethos land, poimenovanega po projektu, v okviru katerega se je izvajal, je bil približati otrokom naravno in kulturno dediščino slovenskega Porabja in Goričkega ter izboljšati znanje slovenskega jezika skozi številne dnevne aktivnosti. Mentorji, ki so jim na pomoč priskočili tudi dijaki tretjega letnika monoštrske gimnazije, so za štirideset otrok pripravili številne delavnice. 

etični-tabor, ethos-land, monošter, hotel-lipa
Viktorija Hanzsek
V okviru glasbene delavnice jih je obiskala pomurska glasbenica Julija Fajthinger.

etični-tabor, ethos-land, monošter, hotel-lipa
Viktorija Hanzsek
V ustvarjalnih delavnicah so izdelovali tudi miselne igre.

Kot je pojasnila Viktorija Hanszek iz RASK, so otroci v tednu, ki so ga preživeli v Monoštru, imeli različne ustvarjalne in jezikovne delavnice, pa tudi medgeneracijo druženje. "Obiskali so nas upokojenci, ki so za otroke pripravili gastronomsko delavnico, na kateri so med drugim pekli tudi perece. Otroci so bili navdušeni, saj so spoznavali našo dediščino." 

etični-tabor, ethos-land, monošter, hotel-lipa
Ildiko Windisch
Pekli so tudi "perece" oziroma vrtanke.

etični-tabor, ethos-land, monošter, hotel-lipa
Viktorija Hanzsek
Etični tabor v Monoštru

Udeleženci tabora Ethos land so se odpravili tudi na dva izleta, in sicer na slovensko vzorčno kmetijo na Gornji Senik ter v Szalafő-Pityerszer, kjer so se preizkusili na številnih igralih v tamkajšnjem parku. 

Tabor Ethos land je bil organiziran v okviru projekta Ethos Land, ki je sofinanciran v programu sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska. 

etični-tabor monošter ethos-land