vestnik

Na Festivalu langaša v Gaberju zmagali Bejcgyertyanos

Jože Gabor, 18. 7. 2022
Jože Gabor
Kdo naredi najboljši langaš?
Aktualno

Pri vaškem domu v Gaberju so organizirali vaški dan s kulinarično prireditvijo Festival langaša, na kateri se je enajst ekip pomerilo v pripravi in cvrtju te tradicionalne jedi.

Na vaškem dnevu so pripravili še vaške igre, na katerem so sodelovale ekipe iz lendavske občine. Poskrbeli pa so tudi za animacijo za otroke. Na prireditvi so sodelovali tudi vaščani vasi Gaberje in Gabrje iz različnih koncev Slovenije, s katerimi imajo vsako leto srečanje v drugem naselju s tem imenom. Udeležili pa so se je tudi vaščani dveh pobratenim naselij iz Madžarske: Söjtör in Bejcgyertyanos. V kulturnem programu so nastopili ljudski pevci in godci Gaberski mantraši in gostje iz Söjtörja. Organizator vaškega dneva je bila Krajevna skupnost Gaberje skupaj z društvi iz vasi.

Festival Langaša so organizirali četrtič, tričlanske ekipe pa so se lahko pomerile v dveh kategorijah: najboljši langaš po tradicionalnem receptu in najboljši inovativni langaš, kjer so sodelujoči vključili še kake druge sestavine, ki jih v tradicionalnem receptu ni. Ekipe so bile iz različnih območij Prekmurja, tudi Goričkega, in iz Madžarske. Po mnenju ocenjevalne komisije je najboljši langaš po tradicionalni recepturi pripravila tričlanska ekipa vasi Bejcgyertyanos, drugi so bili Društvo za razvoj turizma Pince, tretji pa Kulturno društvo Fran Saleški Finžgar Žižki. Najbolj med inovativnimi je bil langaš ekipe Društva kmetic Turnišče. Najbolj urejeno in lepo okrašeno stojnico pa je imela ekipa Turističnega društva Dolina.

Predsednica ocenjevalne komisije je bila upokojena učiteljica kuhanja v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Zdenka Tompa, članici pa Magdalena Rudaš in Elizabeta Kasaš. Zdenka Tompa je povedala, da so ob ocenjevanju tekmovalnim ekipam tudi svetovali, kaj narediti, da bi bili langaši še z boljšim okusom in lepši na pogled. Komisija je ob okusu, vonju, harmoniji nadevov in videzu langaša, tokrat prvič ocenjevala še urejenost in dekoracijo stojnice tekmovalnih ekip. Sama se zavzema za to, da bi jih pripravljali predvsem po tradicionalni recepturi, saj so taki tudi najbolj okusni. Veseli jih, da je ta tradicionalna jed spet vse bolj priljubljena v pokrajini ob Muri, tako na domačih mizah, kakor tudi na različnih prireditvah in v gostinski ponudbi.

langaš tekmovanje gaberje
Kaj zdaj berejo drugi