vestnik

Zunajparlamentarci stopnjujejo aktivnosti, koga pa ima Robert Golob v Pomurju?

Rok Šavel, 23. 1. 2022
Bobo
Robert Golob, ki visoko kotira na javnomnenjskih anketah, naj bi kmalu predstavil podrobnosti svojega političnega projekta.
Aktualno

Predvolilna mrzlica se stopnjuje - Preverjamo, kdo bi lahko bili ključni ljudje novih strank in gibanj v Pomurju

Čedalje bolj intenzivne so priprave na državnozborske volitve, ki jih bo predsednik države Borut Pahor razpisal za 24. april. Poleg parlamentarnih strank se v bitko odpravlja tudi več gibanj, zavezništev in neparlamentarnih strank, povezujejo se tudi župani.

Zorčič sestankoval s Korpičem, Golob z morebitnim kadrom iz "pomurske energetike"


Pred kratkim je svojo stranko, imenovano LIDE, ustanovil predsednik državnega zbora Igor Zorčič in postal eden od treh možnih predsednikov stranke, z željo po povezovanju z drugimi akterji. V Pomurju, kot so sporočili iz stranke LIDE, so pogovore opravili že z Neodvisno stranko Pomurja (NSP), ki jo vodi odvetnik Jože Korpič. Med bolj znanimi člani NSP, ki se je na državnozborskih volitvah 2018 pridružila Listi novinarja Bojana Požarja, je nekdanji soboški župan Anton Slavic, ki je bil na strankini listi tudi izvoljen v mestni svet soboške občine.  Neuradno naj bi se sicer Zorčič želel povezati predvsem z nekdanjim šefom družbe GEN-I Robertom Golobom, ki je, spodbujen z visoko podporo v javnomnenjskih anketah, napovedal politično aktivacijo. Toda Golob naj bi po poročanju nekaterih slovenskih medijev raje združil moči z nekdanjim ministrom za okolje Juretom Lebnom, ki se na volitve odpravlja s stranko Zelenih dejanj (Z.dej).

Roman Ferenčak, ocean orchids
Arhiv Vestnika
Roman Ferenčak, ustanovitelj družbe Ocean Orchids, naj bi bil z Robertom Golobom v tesnih stikih, a izjav v zvezi s politiko za zdaj ne daje.



Golob politično zgodovino že ima, saj je bil državni sekretar v vladi Janeza Drnovška, kasneje se je pridružil Pozitivni Sloveniji (PS) ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Na predčasnih volitvah leta 2011, ko je največ mandatov dobila ravno PS, je na njeni listi v lendavskem volilnem okraju kandidiral Roman Ferenčak, direktor in lastnik uspešne dobrovniške družbe Ocean Orchids.

Ferenčak naj bi do danes ohranil tesne stike z Golobom, a izjav v zvezi s politiko za naš časopis ni želel dati. Vsaj do maja ne. Verjetno ni naključje, da je bil na Golobovi javni tribuni v Mariboru viden tudi Cveto Žalik, nekdanji direktor mariborske Snage in propadle lendavske Nafte. Ravno Nafta veže tudi Ferenčaka in Žalika, saj je bil prvi mož dobrovniških orhidej za časa Žalika v Nafti njegov prvi nadzornik. 


Povežimo Slovenijo že ima kandidate


Kandidatne liste sestavljajo tudi v gibanju Povežimo Slovenijo, ki združuje SLS, Zelene Slovenije, Novo ljudsko stranko, Konkretno in po novem še Novo socialdemokracijo. Podporniki gibanja so se lani novembra sestali v Beltincih, kjer jih je gostil župan Marko Virag. Ta sicer podpira vsakršno zgodbo povezovanja, a za zdaj uradno ni del gibanja. »Nikoli pa ne reci nikoli,« dodaja. So pa del gibanja številni župani, kar seveda ni presenečenje, saj jih iz vrst SLS prihaja največ. Med podporniki naj bi tako bili tudi Franc Horvat, tišinski župan, Ludvik Novak, župan Občine Puconci, in Darko Horvat, župan Občine Kobilje. Kot smo izvedeli, bodo v prihodnjih tednih končali evidentiranje kandidatov, so pa že neuradno znana nekatera imena kandidatov v pomurskih volilnih okrajih. Mitja Slavinec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, bo kandidiral v Murski Soboti, za Goričko se omenja kmečki aktivist Franc Küčan, v Radencih naj bi glasove nabirala Mojca Marovič, zaposlena v tamkajšnji občinski upravi. Za lendavski in gornjeradgonski volilni okraj imeni še nista znani, bo pa v ormoškem okraju gotovo kandidirala aktualna poslanka Mojca Žnidarič. H kandidaturi naj bi nagovarjali tudi Jasmino Opec Vöröš, ki je že bila poslanka SLS, a pravnica, ki je trenutno zaposlena v uradu vlade za komuniciranje, o kandidaturi za zdaj ne razmišlja.

425d77a419e43589557cd65c03771686
Nataša Juhnov
Na listi gibanja Povežimo Slovenijo naj bi kandidiral tudi kmečki aktivist Franc Küčan.


Tudi pomurski župani pri Prebiliču


Minuli teden je bil na pobudo kočevskega župana Vladimirja Prebiliča ustanovljen še Klub neodvisnih županj in županov. Ustanovnega sestanka se je udeležilo 57 županj in županov, med njimi je bilo tudi nekaj pomurskih. Kot je za Vestnik pojasnil Marko Funkl, župan Občine Hrastnik, so cilji kluba iskanje skupnih vsebinskih izhodišč, medsebojna podpora in prenos znanja ter sodelovanje na vseh volitvah v letu 2022, a v različnih oblikah. »O konkretni vlogi na volitvah v državni zbor bomo komunicirali po drugem srečanju kluba, ko bomo tudi uskladili stališča do tega vprašanja.« Župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič se je sestanka udeležil z namenom, da bi bili župani, ki so kandidirali kot neodvisni kandidati, bolje slišani, o ustanavljanju stranke po njegovem občutku ni bilo govora. Do ustanavljanja županske stranke je zadržan tudi dobrovniški župan Marjan Kardinar, ki se je ravno tako udeležil ustanovnega posveta v Šentjurju. Kot je dejal za naš časopis, je bil tam, ker mu je mar za občine, in namen kluba vidi kot povezovanje treh občinskih združenj – Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije. »Da smo župani partner državi in delujemo v pozitivnem smislu, saj so nam primarna skrb občani in ne strankarska politika,« še pojasnjuje svoje videnje ciljev novoustanovljenega kluba. Kot dodaja Kardinar, na državnozborskih volitvah ne bo sodeloval, meni pa, da bi bili županska in poslanska funkcija lahko združljivi.


Pivčeva nabira člane tudi v Pomurju


V zadnjem obdobju se močno krepi Naša dežela, stranka nekdanje kmetijske ministrice in predsednice Desusa Aleksandre Pivec. Ta je v svoje vrste že zvabila nekatera znana pomurska imena, kot sta predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek in dolgoletni šef Pomurskih lekarn Ivan Zajc. »V vseh okrajih bomo imeli kandidate, a dokler še nismo izvedli vseh postopkov v organih stranke, o omenih še ne bi,« je zadržana Pivčeva. Kandidati za poslance naj bi bili tako znani predvidoma februarja. Poleg preteklih prestopov k Pivčevi iz vrst upokojenske stranke je nazadnje najbolj odmeval prestop Stanka Čerpnjaka, ravnatelja črenšovske osnovne šole in predsednika občinskega odbora Nove Slovenije v Gornjih Petrovcih ter nekdanjega podpredsednika sveta stranke NSi. »Prestop enega od predsednikov lokalnega odbora NSi v tem duhu vleče za sabo druge prestope. Seveda bi bilo prehitro trditi, da bodo zdaj vsi šli k nam, ampak če se ljudje prepoznajo v strpni in povezovalni politiki, ki jo ponujamo, so seveda dobrodošli in jih sprejmemo medse,« predsednica stranke Naša dežela, ki bo na volitvah nastopila samostojno, med vrsticami napoveduje nove morebitne prestope. Čerpnjak in njegova žena Nataša Kuhar Čerpnjak, v preteklosti tudi poslanska kandidatka, sta po naših informacijah iz stranke NSi izstopila že kmalu po novem letu.

a2f4c631b2045552b752c22aec06e19d
Nataša Juhnov
Cveto Žalik (levo) je bil viden na Golobovi tribuni v Mariboru, Ivan Zajc (desno) pa naj bi se pridružil Naši deželi.



Da jim bo v tretje le uspel preboj v parlament, tokrat računajo tudi Pirati, ki imajo predsednika iz Pomurja. Stranki, ki jo vodi Ben Ferreira iz Murske Sobote, nekatere javnomnenjske ankete napovedujejo prestop parlamentarnega praga, Ferreira pa napoveduje, da bodo imeli kandidate v vseh volilnih enotah. Eden od njih bo predvidoma tudi sam. »Do 30. januarja je čas za oddajo kandidatur, nato pa sledi kongres za njihovo potrditev, zato o potrjenih kandidatih še ne moremo govoriti,« poudarja predsednik Piratov.

predvolilna-kampanja volitve zunajparlamentarne-stranke