vestnik

Na Hrvaškem in v Avstriji prvi primeri koronavirusa, Slovenci množičneje po zaloge v trgovine

T.L./STA, 25. 2. 2020
Nataša Juhnov
Širjenje novega koronavirusa je prestrašilo številne Slovence. Strah se odraža tudi v obisku trgovin, opažajo trgovci. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na Hrvaškem okužena ena oseba, v Avstriji dve. Širjenje novega virusa Covid-19 pa je prestrašilo številne Slovence. Strah se odraža tudi v obisku trgovin, opažajo trgovci. Kupci namreč po njihovih navedbah opravljajo večje nakupe, več pa je predvsem povpraševanja po osnovnih živilih in izdelkih z daljšim rokom uporabe.

Mlajši moški je okužen z novim koronavirusom in je na zdravljenju na kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu, je danes sporočil hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je dodal, da ima moški blažje simptome okužbe. Med 19. in 21. februarjem je bil v Milanu. Po današnji seji hrvaškega nacionalnega štaba za civilno zaščito v Zagrebu je Plenković novinarjem povedal, da je prvi okuženi s koronavirusom izoliran v zagrebški kliniki. Medtem pri južnih sosedih čakajo še na izide testiranja devetih oseb, ki so delale v eni italijanskih tovarn v Lombardiji, v kateri je bilo 20 okuženih s koronavirusom. Hrvaški delavci so v reško bolnišnico prispeli minulo noč, eden izmed njih pa je imel simptome podobne gripi. Laboratorijske izide bodo imeli v popoldanskih urah, so napovedali v reški bolnišnici. Delavci so stari med 19 in 50 let.

24-letna Avstrijca v izolaciji

Tudi na avstrijskem Tirolskem so pri dveh ljudeh potrdili okužbo z virusom COVID-19, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočil deželni glavar Günther Platter. Pri dvojici je bil pozitiven že drugi test na okužbo. Najmanj eden od okuženih je iz Lombardije. Zaenkrat še ni jasno, kje sta se okužila, ni pa nobeden od 24-letnikov huje bolan. Trenutno imata zgolj vročino. Obolela sta se sama obrnila na reševalno službo v Innsbrucku in opisala svoje simptome. Trenutno sta v izolaciji v bolnišnici v Innsbrucku, še piše APA.

mouth-guard-4791772_1920
pixabay
Potrdili prve primere okužb z virusom COVID-19 pri južnih in severnih sosedih. Fotografija je simbolična.

Še pred tem so avstrijski mediji poročali, da gre pri dvojici za Italijana, ki prihajata iz Lombardije, živita pa v Innsbrucku.

V državi so sicer okrepili ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, potem ko je konec tedna močno naraslo število okuženih na severu Italije. Doslej so jih našteli že več kot 280, sedem ljudi je umrlo. Večina okužb je v Lombardiji, prvi primer pa so v ponedeljek potrdili tudi v deželi Trentinsko - Zgornje Poadižje, ki meji na avstrijsko Tirolsko.

Slovenci množično po zaloge v trgovine

Kot so povedali v Mercatorju, so reakcijo kupcev, povezano s širjenjem virusa v sosednjih državah, pričakovali. Največje povečanje prometa beležijo v svojih trgovinah ob meji z Italijo, predvsem na Goriškem, trende rasti pa zaznavajo tudi drugod po državi. V porastu je sicer predvsem povpraševanje po osnovnih živilih, so pojasnili.

"Potrudili se bomo, da bodo naše trgovine tudi v prihodnje ustrezno založene, tudi z osnovnimi živili, ki jih nekateri kupci kupujejo na zalogo. To so moka, sladkor, olja, suhi kvas, konzervirani izdelki in podobno. Prepričani pa smo, da ta trenutek ni potrebe za zaskrbljenost v zvezi s pomanjkanjem živil," so navedli v Mercatorju, kjer trenutno ne pričakujejo zaustavitve dobave iz tujine.

Povečano število večjih nakupov in povečano povpraševanje po izdelkih z daljšim rokom uporabe v zadnjih dneh opažajo tudi v Sparu Slovenija. Tudi v tem trgovcu so povedali, da zagotavljajo zadostne količine izdelkov, "ki so na voljo v naših trgovinah, obenem pa smo pripravljeni tudi na morebitno dodatno povpraševanje".

V Lidlu Slovenija pa so dejali, da ob povečanem povpraševanju po trajnih in konzerviranih izdelkih beležijo tudi nekoliko povečano zanimanje za razkužila za roke. Ne glede na to zalaganje poteka normalno, so dodali. "Ker blago naročamo na dnevni ravni iz našega logističnega centra, so izdelki, četudi kak dan morda poidejo, naslednji dan normalno razpoložljivi," so zatrdili.

"Po prvih opažanjih kupci v večji meri posegajo po osnovnih živilih, živilih z daljšim rokom trajanja ter higienskih pripomočkih," so navedbe ostalih trgovcev potrdili še v Hoferju. "Dobavna veriga načeloma ni motena, prav tako se trenutno ne soočamo s pomanjkanjem zalog," so dodali za STA.

hrvaška bolezen virus