vestnik

Na javnih kulturnih prireditvah spet dovoljena strežba

Vestnik, STA, 11. 6. 2021
Niko Časar
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je na četrtkovi seji podaljšala večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, rahljajo pa se omejitve na področju ponujanja kulturnih storitev. Z novelo odloka sta znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Novela odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom začne veljati naslednji dan od objave v uradnem listu in podaljšuje veljavnost odloka do vključno 20. junija.

Vlada je sicer do 20. junija podaljšala veljavnost omejitev na področjih izvajanja športnih programov, verskih obredov, zbiranja ljudi, ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter javnega prevoza potnikov. Podaljšala je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, kamor sodi denimo obveznost nošnje mask. Še vedno bo obvezna tudi namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Na vladi so v sporočilu za javnost navedli, da se je vlada za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, odločila na podlagi zadnje ocene oz. mnenja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje.

občina-šalovci, zaščitne-maske, šivanje
Damjana Nemeš
Vlada je podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, kamor sodi denimo obveznost nošnje mask.

Inšpekcijski organi so od 31. maja do 6. junija v zvezi z izvajanjem ukrepov v epidemiji opravili 1981 nadzorov, izrekli so 13 prekrškovnih sankcij. Zdravstveni inšpektorat RS je od tega opravil 489 nadzorov, izrekel pa 35 opozoril po zakonu o prekrških in 28 upravnih ukrepov. V cepilnih centrih so opravili 19 rednih in osem izrednih nadzorov, neskladnosti pa niso ugotovili. Policija je od 1. do 7. junija prejela devet prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 49. Izrekla je 54 opozoril ali ukazov in uvedla dva prekrškovna postopka, so navedli.

Vlada je olajšala tudi vstop v Slovenijo iz več držav, saj je z rdečega seznama držav in območij med drugim umaknila hrvaški Jadran, Nemčijo in Češko. Odlok bo začel veljati v soboto in bo trajal do vključno 20. junija.