vestnik

Na kaj je treba paziti pri nakupu igrač?

STA, 18. 12. 2019
Profimedia
V času obdarovanj je potrebna še posebna pozornost pri nakupu igrač za otroke.
Aktualno

V času obdarovanj je potrebna še posebna pozornost pri nakupu igrač za otroke. V množici ponudbe je treba izbrati tiste igrače, ki bodo za otroka najbolj varne in primerne. Pri tem je treba upoštevati varnostna pravila, in sicer velikost, vrvice, videz in vrsto materiala igrače, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Na igrači je treba najprej preveriti, ali ima določene varnostne oznake. Nekatere izmed najpomembnejših oznak so EN 71, Dobra igrača in oznaka Neprimerno za otroke, mlajše od treh let. Oznaka EN 71 pomeni, da je bila igrača testirana in ustreza evropskim standardom za varnost igrač, so zapisali na spletni strani NIJZ. Staršem lahko pri izbiri kakovostne igrače pomaga tudi oznaka Dobra igrača, ki jo podeljuje komisija za oceno igrač. V komisijo so vključeni strokovnjaki, ki igračo ocenjujejo z vidika varnosti, upoštevajo pa tudi likovno-oblikovni kriterij in ustreznost igrače otrokovi razvojni stopnji in načinu igranja.



Na NIJZ so opozorili, da je pri izbiri pomembna tudi oznaka, ki sporoča, za katero starost otroka je igrača najbolj primerna. Posebno pozornost je treba nameniti tistim starostnim oznakam, ki označujejo igrače, ki niso primerne za otroke, mlajše od treh let. Majhni otroci namreč v usta radi nesejo drobne delce igrač, pri čemer obstaja velika nevarnost, da se z njimi zadušijo.

skrinja za igrače
splet
V času obdarovanj je potrebna še posebna pozornost pri nakupu igrač za otroke.


Predvsem pri nakupu igrač za manjše otroke je poleg navedenih oznak treba upoštevati tudi varnostna pravila. Pomemben dejavnik je velikost, zato je najbolj primerno, da manjši otrok prejme čim večjo igračo. Pri tem je pomembno, da se igrača ne da razstaviti. Igrače za majhne otroke ne smejo vsebovati vrvic, trakov ali strun. V primeru nakupa igrače, ki se obesi nad otroško posteljico, pa naj bodo vrvice čim krajše.

Pomemben je tudi videz igrače. Ta naj bo brez ostrih robov in konic. Za otroke, mlajše od treh let, niso primerne igrače s kovinskimi deli. Neprimerne so tudi igrače z gibljivimi deli, kot so vzmeti, pogonski mehanizmi in tečaji. Ti lahko uščipnejo, urežejo ali ukleščijo dele otrokovega telesa. NIJZ je še opozoril, da je pomembna pozornost pri izbiri vrste materiala, iz katerega je igrača narejena. Ta material mora biti zdravju neškodljiv in negorljiv. Previdnost je potrebna tudi pri nakupu igrač za večje otroke. Igrače, v katerih se otrok lahko vozi, morajo imeti dober zavorni sistem, iz njih pa se ne sme z lahkoto pasti. Večje igrače, kamor otrok lahko zleze, kot so gradovi in hišice, pa morajo imeti dovolj velike odprtine, ki omogočajo prezračevanje. Vrata pri teh igračah se morajo z lahkoto odpirati.

otroci varnost praznik