vestnik

Na kongresu še simbolna združitev Gibanja Svoboda, LMŠ in SAB, članica sveta stranke po novem tudi Olga Belec

Rok Šavel, 13. 11. 2022
Gibanje Svoboda
Robert Golob je na kongresu napovedal, da bo leto 2023 leto reform.
Aktualno

Združitveni kongres največje vladne stranke pred lokalnimi volitvami in referendumi tudi predvolilne narave.

Včeraj je v Mariboru potekal 4. redni kongres vladajoče Gibanje Svoboda, na katerem so obeležili združitev stranke predsednika vlade Roberta Goloba z LMŠ IN SAB, razumeti pa ga je bilo tudi kot strnitev vrst pred prihajajočimi lokalnimi volitvami in referendumi. Zbane na kongresu sta med drugim nagovorila nekdanja predsednika LMŠ in SAB, Marjan Šarec ter Alenka Bratušek, ki sta poudarila, da združitev strank leve sredine prinaša politično stabilnost. Najbolj pa so odmevale besede prvaka stranke Roberta Goloba, ki je glede referendumov, na katerih bo koalicija skušala ubraniti zakon o vladi, o RTV in o dolgotrajni oskrbi, dejal, da bodo volivci s tem glasovanjem ob zaključku supervolilnega leta SDS in Janezu Janši povedali, da "ga imajo dovolj in naj gre v penzijo". 



Na lokalnih volitvah bo sicer Gibanje Svoboda nastopilo s svojimi županskimi kandidati v 51 občinah, od tega imajo svojega kandidata v šestih pomurskih (Gornja, Radgona, Radenci, Murska Sobota, Moravske Toplice, Rogašovci, Ljutomer), svojo listo za občinski svet pa imajo 122 občinah, od tega v trinajstih pomurskih občinah (Šalovci, Gornji Petrovci, Puconci, Kuzma, Rogašovci, Tišina, Murska Sobota, Moravske Toplice, Beltinci, Lendava, Ljutomer, Radenci, Gornja Radgona).


Na kongresu so potrdili tudi spremembe statuta, ki so predvsem tehnične narave. Vsebinske spremembe pa se nanašajo na spremembo števila članov v organih stranke. Število članov sveta stranke se zvišuje na 25, večjo zastopanost v izvršnem odboru pa dobiva tudi podmladek, ki ga vodi Matej Grah.

Novi člani sveta stranke Gibanja Svoboda so tako na kongresu postali predstavnik Gibanja Svoboda Mladi Matin Kovač, Luka Špoljar, Robert Pavšič, Jeca Korče, Aleksandra Krumpak, Maša Kociper, Andrej Rajh, Tatjana Voj, Karmen Velikonja in Olga Belec. Nekdanja direktorica in lastnica hotela Diane je bila pred tem članica SAB in v času vlade Marjana Šarca tudi državna sekretarka za Slovence na Uradu Vlade RS za Slovence za mejo in po svetu.

gibanje-svoboda kongres volitve robert-golob
Kaj zdaj berejo drugi