vestnik

(VIDEO) Prvič v zgodovini požar gasi vodni top: "Tokrat bo uporabljen za pomoč ljudem"

STA, Vestnik.si, 20. 7. 2022
Bobo
Policisti so nedavno prevzeli nov vodni top. Stal je 1,16 milijona evrov.
Aktualno

Požar na Krasu se je z italijanske razširil na slovensko stran, pet gasilcev je bilo primoranih poiskati zdravniško pomoč. Na terenu je trenutno okoli 800 gasilcev, pri gašenju bo prvič v zgodovini pomagal vodni top.Požarišče si bosta ogledala tudi premier Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Požar na goriškem Krasu se je iz italijanske strani, kjer je v kraju Jamlje že zajel nekaj hiš, razširil na slovensko stran, kjer so morali evakuirati več vasi. Iz Gasilske zveze Slovenije so sporočili, da se s tremi požari na Krasu danes bori 594 ljudi. Zaradi manjših opeklin in težav z dihanjem je pomoč zdravnika poiskalo pet gasilcev. Na Krasu je tudi 69 pomurskih gasilcev. 

Prebivalci štirih kraških vasi, ki jih ogroža požar, so se zatekli na prireditveni prostor v Opatjem selu. Kot so za STA pojasnili v Upravi RS za zaščito in reševanje, je trenutno evakuiranih približno 20 ljudi.

“Vodni top bo danes prvič v zgodovini uporabljen za pomoč gasilcem pri gašenju požara na Krasu. Z njim bomo gasilce oskrbovali z vodo. Tokrat bo vodni top uporabljen za pomoč ljudem,” je policija sporočila po Twitterju.

Gre za prebivalce vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas. Občinska civilna zaščita jim bo po napovedih v Opatjem selu postavila začasne nastanitve. Ker se požar širi proti Mirnu, so se sicer medtem tudi v tem kraju oglasile sirene za splošno nevarnost in pripravo na evakuacijo.

Kot je za STA povedala skupina evakuiranih, je vas Sela na Krasu, od koder so se umaknile, zajel gost dim, na kraj pa je padal tudi vroč pepel. "Preprosto se ni dalo dihati," so dejale. Visoke so bile tudi temperature, saj je bil ogenj, ko so morale zapustiti domove, že tik pred prvimi hišami.

Ogenj se hitro širi po presušenem kraškem terenu, saj veter piha od morja v notranjost, tako da se požar hitro širi iz Italije v Slovenijo. Po zadnjih podatkih so v nevarnosti tudi že drugi kraji, med njimi Kostanjevica na Krasu, kjer je postavljen štab za vodenje intervencije, ter Miren in Šempeter pri Gorici.

Evakuacija in oskrba prebivalcev je sicer v pristojnosti lokalnih skupnosti, so še pojasnili v upravi za zaščito in reševanje. V tem primeru je to občina Miren - Kostanjevica.

Župan Mauricij Humar je napovedal, da bodo evakuiranim pomagali, jim zagotovili tudi hrano in morebiti prenočišče.

Na terenu so že od nedelje tudi bolničarji in ostali prostovoljci Rdečega križa Nova Gorica. Kot so pojasnili , so v Opatjem selu že vzpostavili nastanitveno enoto Rdečega križa za evakuirane prebivalce. Prizadetim nudijo psiho-socialno podporo, bolničarji pa pomagajo tudi pri nujni medicinski pomoči na terenu. Po potrebi bodo zagotovili tudi dodatne namestitvene enote.

Ognjena stihija na Krasu se nadaljuje kljub nečloveškim naporom številnih gasilcev iz praktično vse Slovenije," so sporočili z regijskega centra civilne zaščite za Severno Primorsko. Dodali so, da se je alarm, ki naznanja evakuacijo, oglasil ne le v Mirnu, temveč tudi v Šempetru pri Gorici. Odgovorni pozivajo, naj se ljudje držijo navodil ob evakuaciji, v Mirnu pa bo na voljo tudi avtobus. Evakuacijski center za Miren je v telovadnici v Biljah, so še pojasnili na regijskem centru civilne zaščite za Severno Primorsko. "Razlogov za paniko ni, ljudje naj bodo strpni in naj na cestah dajo prednost gasilskim vozilom," še pozivajo in dodajajo, da uradne potrditve o tem, da naj bi ogenj zajel tudi posamezne hiše na slovenski strani, še ni. So se pa plameni razbesneli nad Mirenskim gradom. Na Kras odhajata tudi predsednik vlade Robert Golob in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. 

požar kras evakuacija
Kaj zdaj berejo drugi