vestnik

Na kriva pota zašel, ker si želi otroka

A. B., 28. 12. 2019
Nataša Juhnov
Mešane patrulje, ki jih sestavljajo policisti in vojaki, redno varujejo mejno območje v Šprincu pri Razkrižju, kjer so nezakoniti prehodi meje pogosti. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Na ponovljenem sojenju je Srba Bojana Cvetkovića doletela enaka kazen kot prvič, sodišče mu je le znižalo denarno kazen

Devetintridesetletni Srb Bojan Cvetković je bil na ponovljenem sojenju še enkrat obsojen, ker je 1. junija letos v Pomurje pretihotapil tri Indijce in tri Bangladeševce. Policisti so ga prijeli v Veščici pri Razkrižju. Sodnik Stanislav Jug, ki je vodil sojenje, mu je izrekel kazen enajst mesecev zapora in ga za eno leto izgnal iz Slovenije. Pri obeh sankcijah je ravnal enako kot njegov stanovski kolega Branko Palatin, sodba katerega pa po odločitvi višjih sodnikov zaradi domnevno pomanjkljive obrazložitve ni obstala. Jug je bil prizanesljivejši le pri denarni kazni – na ponovljenem sojenju jo je Srb odnesel z 900 evri, na prvem je dobil 1300 evrov denarne kazni.


Višji državni tožilec Drago Farič je Cvetkoviću naprtil dva očitka, prepovedani prehod državne meje ter preprečitev uradnega dejanja. Ko ga je patrulja izsledila pri Razkrižju, je hotel pobegniti, sprva z avtomobilom, nato peš, ustavil se ni niti po opozorilnih strelih. Policistu so zato na pomoč priskočili kolegi, nakar so s skupnimi močmi tujca ujeli in vklenili.
Bojan Cvetković je na sodišču povedal, da je decembra 2017 izgubil službo strojnega inženirja v enem od kragujevških podjetij. Zdaj po sodni poti terja ponovno zaposlitev, nadomestilo za brezposelno osebo je prejemal tri mesece, zato je danes brez prebite pare. »Druge službe doma nisem našel, na kriva pota sem zašel, ker sem želel zaslužiti denar za umetno oploditev partnerice, s katero sva že enajsto leto par in ne more zanositi po naravni poti. Žal mi je za vse, tega več ne bom ponovil,« je povedal v svoj zagovor.



kronika Vestnik