vestnik

Na lendavskem gradu odprli razstavo Andy Warhol...

Jože Gabor, 22. 4. 2023
Jože Gabor
Razstava Andy Warhol...
Aktualno

V razstavnih prostorih lendavskega gradu so odprli razstavo iz cikla Velikani svetovne likovne umetnosti z naslovom Andy Warhol…

Do konca julija bodo na ogled dela enega najpomembnejših ustvarjalcev v povojni Ameriki, ki je s svojimi deli zaslovel po vsem svetu. Razstavo v Lendavi in njeno odprtje je organizirala Galerija – Muzej Lendava v sodelovanju z Občino Lendava. Obiskovalce sta uvodoma nagovorila direktor Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner in župan Občine Lendava Janez Magyar. Razstavljena dela in njihovega avtorja je predstavil direktor Muzeja moderne umetnosti Andyja Warhola iz Medzilaborca na Slovaškem Martin Cubjak. Odprla sta jo veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie Lindler Harpootlianin veleposlanik Slovaške republike v Sloveniji Peter Zelenak. Ob odprtju je nastopil pianist Dejan Berden. Kustos razstave je Michal Bycko.

andy-warhol, lendava, razstava
Jože Gabor
Razstava Andy Warhol...

Direktor Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner je povedal, de je bil Andy Warhol eden od ustanoviteljev umetnostnega gibanja pop-art in velja za njegovega ambasadorja. Izjemnost razstave v Lendavi je med drugim tudi to, da so na ogled tudi dela njegove matere Julije in njegovi osebni predmeti. Med drugim tudi njegovo krstno oblačilo, ki je redko na ogled za javnost. Lendavski župan Janez Magyar je poudaril, da ob številnih kakovostnih likovnih razstavah Galerije – Muzeja Lendava sodi cikel razstav Velikani svetovne likovne umetnosti med najodmevnejše in gotovi tudi najzahtevnejše. Od leta 2009 so se zvrstile predstavitve številnih izjemnih likovnih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki so naleteli na veliko zanimanje.

andy-warhol, lendava, razstava
Jože Gabor
Razstava Andy Warhol...

Veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie L. Harpootlian je povedala, da razstava ni le fantastična umetnost Andyja Warhola, ampak tudi način, kako umetnost lahko služi diplomaciji, tokrat za Slovake, Slovence in Američane ter vse, ki si jo bodo ogledali razstavo. Dogodek je priložnost, da vidimo, kako umetnost presega državne meje in gradi povezave med ljudmi. Leta 1978 je umetnika tudi sama srečala v Studiu 54. Warhol je imel velik vpliv na razvoj moderne umetnosti in ameriške kulture. Bil je zelo dober opazovalec ameriške družbe. Veleposlanik Slovaške republike v Sloveniji Peter Zelenak je povedal, da je kot diplomat bil tudi zaposlen v ZDA. Na slovaške korenine Andyja Warhola so Slovaki ponosni. Zato je imel med službovanjem v ZDA na steni sliko Warhola in njegovega brata, ki je bil prav tako likovni ustvarjalec, tako, da sta ga med delom ves čas opazovala. Je pa tudi veliko obiskoval mesta, kjer je ustvarjal in živel. V času železne zavese na Češkoslovaškem niso javno govorili, da so bili njegovi starši slovaški migranti v ZDA.

andy-warhol, lendava, razstava
Jože Gabor
Razstava Andy Warhol...

Direktor Muzeja moderne umetnosti Andyja Warhola iz Medzilaborca Martin Cubjak je povedal, da se je Andy Warhol rodil v Pittsburghu v ZDA kot Andrej Varchola. Starša, Julija in Andrej Varchola, sta bila slovaška Rusina. Mama se je rodila v bližini mesta Medzilaborce, kjer je danes Muzej moderne umetnosti Andyja Warhola. Bil je eden izmed utemeljiteljev umetnostnega gibanja popart in velja za njegovega najbolj eminentnega predstavnika. Bil je slikar, filmski ustvarjalec, ilustrator in pisatelj. Gostujoča razstava iz muzeja v lendavskem gradu prikazuje Warholov bogat ustvarjalni opus. Obiskovalcem ponuja znana umetnikova dela, kot so Marilyn MonroeCvetliceMao Cetung inElektrični stol, ki so v Andyjevi interpretaciji postala svetovno uveljavljene ikone poparta. V svojih delih je izražal vrednote kapitalistične družbe, kot so potrošništvo, denar, blišč, slava in prestiž.

andy-warhol, lendava, razstava
Jože Gabor
Razstava Andy Warhol...

V sklopu Velikani svetovne likovne umetnosti so v prejšnjih letih lahko ljubitelji likovne umetnosti v Lendavi spoznali dela Oskarja Kokoschke, Victorja Vasarelya, Francisca de Goye, Rembrandta, Pabla Picassa, Francoise Gilot, Salvadorja Dalíja, Joana Mirója, Marca Chagalla ter drugih. Zadnja velika razstava v lendavskem gradu pred in med pandemijo je bila razstava italijanskega umetnika Giorgia de Chirica.

andy-warhol lendava razstava