vestnik

Na lendavskem koncu odslej več madžarskih televizijskih programov. Kaj je razlog?

ABE, 21. 2. 2020
Profimedia
Slika je simbolična.
Aktualno

Telemach zaradi povpraševanja pripadnikov madžarske manjšine v občinah Lendava, Velika Polana, Odranci in Črenšovci v svojo programsko shemo vključuje pet madžarskih televizijskih programov.

V naše uredništvo smo dobili več sporočil uporabnikov Telemachovega televizijskega omrežja iz občin Odranci in Velika Polana o tem, da namerava Telemach nekaj slovenskih programov v svoji televizijski ponudbi zamenjati z madžarskimi. Informacije smo zato preverili pri Telemachu, kjer so pojasnili, da se slovenski televizijski programi ne bodo menjali, bodo pa zaradi povpraševanja pripadnikov madžarske manjšine v občinah Lendava, Velika Polana, Odranci in Črenšovci v svojo programsko shemo dodali pet madžarskih televizijskih programov.

Takšno je celotno pojasnilo Telemacha

»Televizijski programi se ne bodo menjali oziroma odstranjevali, temveč dodajali. Zaradi spremembe programske sheme pa bodo obstoječi programi zamenjali programska mesta. Torej ne bo prišlo do menjave ali odstranjevanja katerihkoli programov, temveč zgolj menjavo programskih mest posameznih programov zaradi prehoda na novo programsko shemo. Pri tem izpostavljamo, da programska mesta najbolj gledanih slovenskih programov (TV Slovenija 1, TV Slovenija 2, POP TV, Kanal A, Planet TV in TV3) ostajajo enaka kot doslej.

Sicer bo do spremembe programske sheme prišlo pri naročnikih na področjih Lendave, Odrancev, Velike Polane in Črenšovcev. Ker na omenjenih področjih prebiva številčna madžarska skupnost, smo prejemali veliko interesa za dodajanje madžarskih televizijskih programov, saj smo do tega trenutka v digitalni programski shemi oddajali le enega – Duna World. Zaradi večkratnih pozivov k dodatnim programom v madžarskem jeziku, ki smo jih prejeli s strani naročnikov Telemachovih storitev, ki živijo v dvojezičnem območju, smo se uspeli z madžarsko televizijo dogovoriti za vključitev programov M1, M2, M4, M5 in Duna TV v digitalno programsko shemo.

Programi bodo uvrščeni na programska mesta, kjer uporabniki najdejo mednarodne televizijske programe. Zgoraj napisani programi bodo vidni na programskih mestih: 623, 624, 625, 626, 627.

V Telemachu smo odločitev za dogovor o vključitvi več madžarskih televizijskih programov sprejeli zaradi velikega števila naših uporabnikov, ki so pripadniki madžarske manjšine in želijo spremljati več madžarskih programov. Kot operater skušamo izpolniti njihova pričakovanja in želje glede ponudbe vsebin, tako kot v naši ponudbi uporabniki najdejo avstrijske programe ORF 1 in ORF2, italijanske programe Rai 1, Rai 2 in Mediaset italia ter hrvaške programe HRT 1, HRT 2, HRT 3 in HRT 4, s katerimi želimo izpolniti pričakovanja ostalih manjšin v Sloveniji.

televizija telemach manjšina