vestnik

Na Madžarskem potrdili britanski sev novega koronavirusa

STA, Vestnik.si, 13. 1. 2021
Jure Zauneker
Slika je simbolična.
Aktualno

Na Madžarskem so potrdili sev novega koronavirusa, ki so ga najprej ugotovili v Veliki Britaniji in se hitreje širi. Predstavnica zdravstvenih oblasti Cecilia Muller je danes sporočila, da so novi sev ugotovili pri treh bolnikih, poroča agencija Reuters.

Dodala je, da so novi sev ugotovili tudi v nekaterih sosednjih državah Madžarske in da je bilo jasno, da se bo pojavil tudi na Madžarskem, ki je sicer pred tednom dni odpravila prepoved potniških letov iz Velike Britanije.

Madžarska vlada je minuli teden do začetka februarja podaljšala delno zaprtje države, ki velja od novembra, da bi zajezili širjenje okužb, medtem ko poteka cepljenje proti covidu-19. Od 11. novembra so tako zaprte šole, restavracije in hoteli, velja nočna policijska ura, prepovedana so vsa zbiranja.

Čeprav se je v zadnjem času zmanjšalo število aktivnih okužb in hospitalizacij, pa Mullerjeva ocenjuje, da še ni mogoče priporočiti omilitve ukrepov.

Na Madžarskem so do danes potrdili 345.710 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 10.948 covidnih bolnikov. V zadnjem dnevu so potrdili 1358 novih okužb, umrlo je še 95 bolnikov, večinoma starejših in s pridruženimi boleznimi, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. V madžarskih bolnišnicah se trenutno zdravi skoraj 5000 bolnikov s covidom-19, kar je velika obremenitev za tamkajšnji zdravstveni sistem.