vestnik

Na maratonu treh src ločeno zbrali več kot 90 odstotkov odpadkov

Vestnik.si, 27. 8. 2022
Niko Časar
Maraton treh src v Radencih.
Aktualno

Organizatorji maratona treh src v Radencih so skupaj z nacionalno organizacijo Ekologi brez meja dosegli zastavljeni cilj. Ločeno so zbrali več kot 90 odstotkov odpadkov, kar je pogoj za pridobitev naziva zero waste.

Na največji tekaški prireditvi v Pomurju je bilo postavljenih več ekoloških otokov, manjših zaprtih obstoječih zabojnikov za mešane komunalne odpadke ter Zelena straža, ki je obiskovalce usmerjala k pravilnemu odlaganju odpadkov. To vlogo so pod mentorstvom Materje Godec prevzeli dijaki in dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. 

Na dogodku je bilo tako zbranih 700 kilogramov odpadkov, od tega 60 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov, največji delež pa je predstavljala embalaža. Kot so pojasnili organizatorji, so zbrani podatki osnova za nadgrajevanje prizadevanj v prihodnjih letih na področju preprečevanja nastajanja odpadkov in zmanjševanja njihove skupne količine, tudi letos pa je na aktivnega obiskovalca nastalo le 156 gramov odpadkov. 

Cilj za prihodnje leto na maratonu treh src je poleg zmanjševanja količin plastične embalaže in odpadkov tudi večje vključevanje in ozaveščanje sodelujočih partnerjev. 

maraton-treh-src zero-waste
Kaj zdaj berejo drugi