vestnik

Na martinovanju kronali novo vinsko kraljico Lendave Lucijo Šetar

Jože Gabor, 12. 11. 2022
Jože Gabor
Martinov vikend v Lendavi.
Aktualno

Tridnevni sklop dogodkov z naslovom Martinov vikend v Lendavi so začeli s kronanjem nove lendavske vinske kraljice. To je postala Lucija Šetar iz Radmožanec.

Pred kronanjem nove vinske kraljice so na letnem odru lendavske gledališke in koncertne dvorane obiskovalce prireditve nagovorili podžupan, ki opravlja funkcijo župana Ivan Koncut in predstavniki vinogradniških društev Lendava, Čentiba in Hotiza, ki so izbrala vinsko kraljico. Ves čas prvega dneva prireditve so na stojnicah bili obiskovalcem na voljo martinova kulinarika, lendavska vina in drugi napitki ter izdelki domače in umetnostne obrti. Nastopil je kitarist Sašo Zver, zvečer pa je bil koncert Vlada Kreslina in Malih bogov.

martinovanje, lendava, vinska-kraljica
Jože Gabor
Martinov vikend v Lendavi.

Novo vinsko kraljico Lendave so kronali predstavniki vinogradniških društev in vinski vitezi. 20-letna Lucija Šetar je povedala, da jo je že v otroštvu veselilo druženje in delo v družinskem vinogradu, z vinom in vinsko kulturo pa se je dodatno spoznala še letos med počitnicami z delom v gostinstvu. V svojem novem poslanstvu vinske kraljice si želi spodbujati k ponovnemu razmahu vinogradništva, k širjenju kulture pitja vina, prizadevala pa si bo tudi za promocijo lendavskih vin in turizma v pokrajini ob Muri, drugje po Sloveniji ter v tujini: »Še posebej pomembno pa se mi zdi, da je potrebno tudi mlade ljudi ozaveščati o tradiciji vina in vinarstva v Lendavi, saj imamo za sabo veliko zapuščino, ki jo je treba negovati in popeljati naprej.« Šetarjeva, ki bo dve leti promovirala Lendavo z okolico kot vinsko-turistično destinacijo, je študentka glasbene pedagogike v Mariboru.

martinovanje, lendava, vinska-kraljica
Jože Gabor
Martinov vikend v Lendavi.

Vina iz grozdja, ki so ga pridelali na hribih v okolici Lendave, so na prireditvi predstavljali in promovirali lokalni vinarji: Vina Kulčar, Vina Krampač, Vinska klet Kelenc, Vinogradništvo Smej, Vina Kleiderman, Zoknjak Winery, Alen Felšo in člani Društva vinogradnikov Čentiba. Nekateri med lendavskimi vinogradniki se lahko pohvalijo tudi s priznanji za njihova vina, ki so jih prejeli na priznanih mednarodnih ocenjevanjih vin v tujini.

martinovanje, lendava, vinska-kraljica
Jože Gabor
Martinov vikend v Lendavi.

Drugi dan Martinovega vikenda v soboto lendavski vinogradniki in sadjarji organizirajo pohod po hriboviti vinogradniški pokrajini pri Lendavi, pri Thermal Resort Lendava pa je Martinova tržnica s kulinariko, napitki, izdelki domače in umetnostne obrti in glasbenim programom. V nedeljo bodo lendavsko martinovanje zaključili s kulinarično in vinsko ponudbo pri stolpu Vinarium Lendava. Organizatorji tridnevnega dogajanja so Občina Lendava, Zavod za turizem in razvoj Občine Lendava, Turistične zveze Lendava vabi, Zveza kulturnih društev Lendava in drugi.

martinovanje, lendava, vinska-kraljica
Jože Gabor
Martinov vikend v Lendavi.

martinovanje lendava vinska-kraljica