vestnik

Na Golobovi mizi ni več predloga, ki bi uporabnike geotermije še bolj udaril po žepu

Rok Šavel, 16. 11. 2022
Vanesa Jaušovec
Uporabniki geotermije si lahko vsaj malo oddahnejo.
Aktualno

Po našem razkritju, da vlada namerava določiti faktorje, ki bi vodili v dvig koncesijske dajatve za uporabnike geotermije, je vlada po angažmaju poslanca Tineta Novaka naredila korak nazaj.

Poročali smo, da je med vladnimi gradivi moč najti predloge sklepov, ki bi efektivno vodili v dvig višine plačil za koncesijo, ki jo država zaračuna uporabnikom termalne vode za potrebe kopališč in ogrevanje. Kar pomeni, da bi v naslednjem letu družbe kot so Terme 3000, Terme Vivat, Terme Lendava, Terme Banovci, Bioterme Mala Nedelja in družbi Paradajz ter Ocean Orchids morale plačati večjo koncesnino. To je povzročilo precej nejevolje med uporabniki geotermalne energije v Pomurju, ki so od vlade glede na dozdajšnje signale v prid večjemu izkoriščanju tega obnovljivega vira energije, pričakovali povsem nasprotne poteze in ukrepe.



PREBERITE ŠE:

Namesto odpustkov in pomoči bo država od uporabnikov geotermije zahtevala še več denarja

tine-novak
Vanesa Jaušovec
Pomurski poslanec Tine Novak se je aktiviral in spomnil premierja na vladne zaveze.


Novak nagovoril Goloba


No, po našem članku je zdaj vendarle prišlo do preobrata. Po besedah pomurskega poslanca vladajoče stranke Tineta Novaka, je po novici o nameravanem dvigu dajatve za koncesijo, ki je, kot pravi, povsem utemeljeno vzbudila precej slabe volje v regiji, opravil pogovor s predsednikom vlade Robertom Golobom. "Premier me je takoj pomiril, da vlada ni nikoli nameravala dvigniti dajatve na geotermijo, saj se je predlog na mizi znašel zgolj po birokratski inerciji in je že umaknjen z mize," pojasnuje Novak in dodaja, da mu je Golob obljubil, da bo vlada s svojimi prihodnjimi ukrepi še olajšala izrabo geotermije tako v fiskalnem, kakor tudi v administrativnem smislu.


Grah predlaga subvencijo



Iz vst pomurskih "geotermašev" je slišati olajšanje in zadovoljstvo, ob tem pa Metod Grah, lastnik Term Viat opozarja, da ni smotrno govoriti o povišanju koncesnine v letu 2023, ampak o določitvi faktorja D namesto 0,5 vsaj na 0,25, s čimer bi vlada pomagala uporabnikom zelenega vira geotermalne energije lažje prebroditi energetsko krizo in s tem ohraniti konkurenčnost gospodarstva.


"Ob tem pa bi bila prava pobuda, da se ustrezno subvencionirajo uporabniki geotermalne energije, in sicer na podlagi njihovega prispevka k zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida," predlaga pomurski podjetnik in navede, da v Pomurju ti uporabniki izpustijo približno 17 tisoč ton ogljikovega dioksida manj kot če bi uporabljali fosilna goriva, kar pa ima direktne pozitivne finančne in okoljske učinke za državo.

vlada-rs geotermalna-energija robert-golob tine-novak metod-grah