vestnik

Na Novi Zelandiji obvezna izolacija za vse, ki vstopijo v državo; Savdska Arabija odpovedala mednarodne lete

STA, 14. 3. 2020
Profimedia
Nova Zelandija bo imela najobsežnejšo in najstrožjo kontrolo na meji na svetu.
Aktualno

Na Novi Zelandiji bodo zaradi epidemije novega koronavirusa v nedeljo uvedli obvezno 14-dnevno samoizolacijo za vse ljudi, ki bodo vstopili v državo. V Savdski Arabiji so začasno odpovedali vse mednarodne polete, o prvem primeru covid-19 poročajo iz Mavretanije. V Južni Koreji medtem število novih primerov okužb še naprej pada.

Vsi, ki bodo od nedelje naprej pripotovali na Novo Zelandijo, bodo morali za 14 dni v samoizolacijo, je danes sporočila premierka Jacinda Ardern. Edina izjema bodo po navedbah nemške tiskovne agencije dpa potniki z otokov v Tihem oceanu.

"Tako bo imela Nova Zelandija najobsežnejšo in najstrožjo kontrolo na meji na svetu," je dejala, potem ko je nekaj ur prej že odpovedala nedeljsko osrednjo slovesnost v spomin na lanski teroristični napad na mošeji v Christchurchu, ko je desni skrajnež ubil 51 ljudi. "Zelo nam je žal za to, a ne smemo se izpostavljati nevarnosti. To je priložnost, da se vsak po svoje spomni dogodkov pred letom dni," je dejala premierka.

Državljane in državljanke je pozvala, naj se izognejo vsakršnim nenujnim potovanjem v tujino, velike potniške ladje pa ne bodo smele pristajati v novozelandskih pristaniščih vse do konca junija.


a Novi Zelandiji imajo zaenkrat šest potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom. V sosednji Avstraliji se je to število v petek naglo povzpelo na 203. Med okuženimi je tudi avstralski notranji minister Peter Dutton, ki se je nedavno vrnil z obiska v ZDA.

Savdske oblasti so danes sporočile, da bodo za dva tedna ustavile vse mednarodne polete. Ukrep po navedbah tamkajšnje državne tiskovne agencije SPA stopa v veljavo v nedeljo ob 11. uri po lokalnem času (9. uri po srednjeevropskem času). V tej državi imajo 86 potrjenih primerov koronavirusne bolezni 19 (covid-19), že pred dnevi pa so uvedli omejitve potovanj v in iz držav Evropske unije, Švice ter nekaterih azijskih in afriških držav, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

ženske, letališče, rim, koronavirus
Reuters
Fotografija je simbolična

Na Kitajskem in v Južni Koreji se število novih okužb zmanjšuje. V Južni Koreji so po navedbah dpa zabeležili najnižji dnevni porast okužb v zadnjih treh tednih, saj so našteli 107 novih okužb in pet novih smrti. Skupno je v tej državi po uradnih podatkih 8086 primerov okužb z novim koronavirusom in 72 smrtnih žrtev. Večina primerov je v jugovzhodnem mestu Daegu in sosednji pokrajini Severni Gyeongsang.



V Kambodži, kjer imajo sedem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom, večinoma pri tujih državljanih, so danes razglasili 30-dnevno prepoved vstopa potnikom iz Nemčije, Italije, Španije, Francije in ZDA. Prepoved bo začela veljati v torek.

Podobno so se odločili v sosednjem Vietnamu, kamor je za naslednjih 30 dni prepovedan vstop potnikom iz Evrope. Tam so potrdili 47 primerov okužb, skoraj polovica naj bi jih nedavno bila na istem letu iz Londona v Hanoi.


Novi koronavirus se širi tudi v Latinski Ameriki, zato bo Kolumbija zaprla mejo z Venezuelo in omejila vstop potnikom iz Evrope in Azije. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je po pojavu prvih dveh primerov okužbe napovedal razglasitev izrednih razmer v državi.

O prvem primeru novega koronavirusa poročajo tudi iz Mavretanije. Tamkajšnji minister za zdravje Mohamed Nedhirou Ould Hamed je sporočil, da so v petek okužbo potrdili pri tujem državljanu, ki je v ponedeljek pripotoval iz Evrope.

V sosednjem Senegalu so doslej zabeležili 19 okužb, o prvi okužbi poročajo iz Gvineje. Pred dnevi so virus potrdili tudi v Slonokoščeni obali, Gani, Burkini Faso, Nigeriji in Gabonu. V slednjem so v petek napovedali, da bodo za dva tedna zaprli šole in ustavili izdajanje vizumov turistom, navaja AFP.

nova zelandija savdska arabija koronavirus afrika
Kaj zdaj berejo drugi