vestnik

Na Otoku ljubezni ni prostora za ljubezen. Škof dovolil poroko izven cerkve, župnik ji nasprotuje

I.B., 24. 6. 2022
Arhiv ZTKŠ Beltinci
Zakaj kraj, ki ima ljubezen že v imenu, ni primerno prizorišče za cerkveno poroko?
Aktualno

Na uredništvo Vestnika se je obrnil bralec in povedal, da se je želel neki par iz Pomurja civilno in cerkveno poročiti na turistični točki Otok ljubezni v Ižakovcih. A se je zapletlo.

Ženin in nevesta sta se obrnila na Škofijo Murska Sobota, saj je treba za poročni obred zunaj bogoslužnih prostorov pridobiti dovoljenje škofa. To je bilo tudi izdano. A nato je zaročencema načrte prekrižal župnik Župnije Beltinci Boris Kučko. Po besedah bralca je paru, ki sicer ni iz omenjene župnije, priporočil, naj se raje poroči v cerkvi, in ni privolil v to, da bi bila cerkvena poroka v naravnem okolju. Za pojasnila o opisanem smo se obrnili tako na škofijo kot na župnijo, saj nas je zanimalo, zakaj je prišlo do razlike v mnenjih. Generalni vikar Škofije Murska Sobota Lojze Kozar je odgovoril, da obred cerkvene poroke redno poteka v cerkvah, v izrednih primerih lahko tudi zunaj njih. »Izredna situacija je bila v času epidemije, ko je škof dal dovoljenje za obred poroke izven bogoslužnega prostora. Zdaj je spet normalen čas, ko se je možno zbirati v cerkvah, zato naj bi tam bile tudi poroke,« je pojasnil in nas glede konkretnega primera napotil na župnika. Ta pa dotičnega primera in svoje odločitve ni želel komentirati.

4a01c6752ea6e0433d4eabc70be0e28b
Niko Časar
Murskosoboški škof Peter Štumpf je dovolil poroko na Otoku ljubezni, a se z njegovo odločitvijo beltinski župnik Boris Kučko ni strinjal.

Z vprašanjem, ali so v preteklosti na Otoku ljubezni v Ižakovcih že potekale cerkvene poroke, smo se obrnili na Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci. Direktorica Gabrijela Küzma je potrdila, da je nekaj primerov v preteklih letih bilo. Sicer v večji meri tam potekajo civilni obredi. Tudi za letošnje poletje imajo kar nekaj rezervacij prostora za poroke, interes je tudi že za leto 2023. Lani so na priljubljeni turistični točki, ki ima ljubezen že v imenu, pripravili okoli deset porok, mladoporočenci pa so prihajali tako iz pomurskega kot iz širšega slovenskega prostora. Küzmova še pravi, da poroke v tem okolju podpirajo, saj je to dodatna vsebina v ponudbi zavoda in tudi priložnost za razvoj turizma. Pojasnila je še, da za par, ki se želi poročiti na Otoku ljubezni, pripravijo tudi okrasitev prostora z naravnimi materiali, saj to sovpada s sproščenostjo lokacije. V opisu ponudbe na spletni strani pa imajo tudi zapisano, da je možno izpeljati celoten poročni program, torej tako civilni kot cerkveni obred.

bd9576d05a34bf34cd788b1713ec6f93
Pixabay
Na uredništvo Vestnika se je obrnil bralec in povedal, da se je želel neki par iz Pomurja civilno in cerkveno poročiti na turistični točki Otok ljubezni v Ižakovcih. A se je zapletlo.

A v tem primeru se to ne bo zgodilo. Omenjeni par se bo namreč, po naših informacijah, zdaj poročil v cerkvi na Goričkem, na Otoku ljubezni pa si bo obljubil zvestobo samo pred matičarjem. 

Po objavi prispevka v časopisu smo v uredništvo dobili še podatek, da ta primer ni osamljen. 

otok-ljubezni poroka cerkev obred