vestnik

Odslej do PCR testa tudi brez napotitve zdravnika

STA, Vestnik, 24. 11. 2021
Profimedia
Od 13. novembra namreč velja, da so do PCR-testa brez napotitve upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje.
Aktualno

Do PCR-testa brez napotitve so upravičeni vsi, ki predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega testa za samotestiranje. Za dokazovanje pozitivnega rezultata je na voljo več možnosti. Posamezniki lahko predložijo fotografijo testa z informacijo o času testiranja in osebnim dokumentom, test pa lahko prinesejo tudi s seboj.

Od 13. novembra namreč velja, da so do PCR testa brez napotitve upravičeni vsi, ki pred odvzemom brisa predložijo dokazilo o pozitivnem rezultatu hitrega antigenskega (HAG) testa za samotestiranje. Kot dokazilo je sprva štela fotografija pozitivnega rezultata testa, s spremembami pravilnika, ki so začele veljati v torek, pa so potrebna dokazila natančneje opredeljena. Posamezniki s pozitivnim HAG testom za samotestiranje morajo kot dokazilo priložiti fotografijo testa HAG, ki mora vsebovati informacijo o datumu in času opravljenega testiranja, nastati pa mora v ustreznem časovnem oknu po odvzemu brisa.

iStock-PCR-test

Bolniki morajo tako na test zapisati datum in čas samotestiranja, zraven pa priložiti osebni dokument ali fotografijo, iz katere je razvidna prava podoba bolnika. Če posameznik takšnega dokazila nima, pa lahko test skupaj z osebnim dokumentom predloži pri izvajalcu PCR testiranja. Test mora biti v neprodušni prosojni zaščiti.