vestnik

Na posebnem seznamu lahko preverite, kje se preverja pogoj PCT

Vestnik, 16. 11. 2021
Damjana Nemeš
PCT pogoj
Aktualno

Vzpostavljena je spletna stran, na kateri lahko vnesete trgovske centre, lokale, trgovine in druge obrate, ki preverjajo pogoj PCT pri obiskovalcih.

Študenti medicinske fakultete so vzpostavili spletno stran safeplace.si, na kateri je mogoče anonimno poročati o tistih obratih, ki pogoje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) dosledno spremljajo. Kot pojasnjujejo, razumejo pomen pogoja PCT in njegovega vpliva na splošno blaginjo, obenem pa so želeli postati smerokaz tistim ljudem, ki razumejo pomen in dolgoročen vpliv vladnih odlokov ter se želijo gibati v okolju, kjer je možnost okužbe najmanjša. 

"Safeplace.si temelji na dobri volji in trudu posameznikov ter se ob tem zanaša na poštenost in moralno držo tistih, ki s svojim doprinosom poskušajo ustvarjati varen, ažuren in informativen spletni portal," so zapisali. Dodali so še, da se zavedajo, da lahko le s sodelovanjem in upoštevanjem določil stroke dosežemo življenje v normalnih tirnicah.

Sprva so lahko osebe na spletni strani označile tudi obrate, ki pogoja PCT ne preverjajo, ker pa so bili deležni napadov na strežnik, so koncept spremenili. Prav tako je Nataša Pirc Musar, strokovnjakinja za področje prava varstva osebnih podatkov, za portal N1 pojasnila, da je bilo nemogoče preverjati, ali so podatki resnični. "Bistvena razlika med pravico do prijave domnevnih nepravilnosti in tem, da se javno objavljajo kršitelji, je v tem, da morajo organi pregona (tržni inšpektorat, policija, zdravstvena inšpekcija) preveriti, ali informacije v prijavi držijo, preden speljejo postopke do konca. To je ustaljen postopek in smisel organov pregona in sistema pravne države," je za omenjeni portal komentirala delovanje spletne strani. 

covid-19, potrdilo-o-ceplenju, qr-code
Nina Klement
Fotografija je simbolična.

Študenti so po tem delovanje nekoliko spremenili, tako lahko sedaj opravite le vnos obrata, ki upoštevanje pogoja PCT dosledno upošteva. 

Na dosedanjem seznamu prevladujejo obrati iz večjih mest, kot sta Ljubljana in Maribor, najdete pa tudi enega iz Murske Sobote. 

safeplace
Posnetek zaslona
Izsek iz seznama, na katerem so obrati, kjer preverjajo pogoj PCT.

safeplace študenti-medicine pogoj-pct seznam