vestnik

Furs odposlal še zadnji sveženj informativnih izračunov dohodnine

STA, Vestnik, 31. 5. 2021
Nataša Juhnov
Povprečni znesek doplačila je 412 evrov, vračila pa 648 evrov.
Aktualno

Finančna uprava RS (Furs) je danes na pošto odpremila drugi in hkrati zadnji paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2020. Vanj je vključila izračune za 567.629 zavezancev, skupaj s konec marca izdanimi 959.945 informativnimi izračuni jih je tako letos pripravila za 1.527.574 zavezancev.

Zavezancem, ki bodo danes odpremljene izračune v naslednjih dneh prejeli po pošti na dom, na Fursu svetujejo, naj jih natančno pregledajo in če ugotovijo, da niso pravilni oz. so pomanjkljivi, morajo najpozneje do 30. junija podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Če se z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, pa jim ni treba storiti ničesar, saj bo po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. V tem primeru morajo premalo plačano dohodnino doplačati do 30. julija oz. jim bo lani med letom preveč plačana dohodnina nakazana na bančni račun prav tako do 30. julija.

dohodnina, izračun
Vestnik.si
Kdor do 15. junija izračuna ne bo prejel, mora napoved za odmero dohodnine vložiti sam, in sicer do 2. avgusta. Fotografija je simbolična.

Med 567.629 informativnimi izračuni v drugem svežnju jih je 81.003 (14,3 odstotka) z doplačili, 374.169 (65,9 odstotka) z vračili, 112.457 (19,8 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Doplačil je za skupaj 33,3 milijona evrov, vračil pa za skupaj 242,6 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila je 412 evrov, vračila pa 648 evrov. Tako kot lani je finančna uprava tudi letos izdala informativni izračuni dohodnine vsem zavezancem, ki so imeli lani kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka. Kdor do 15. junija izračuna ne bo prejel, mora napoved za odmero dohodnine vložiti sam, in sicer do 2. avgusta.

denar evri
Pixabay
Zavezancem, ki bodo danes odpremljene izračune v naslednjih dneh prejeli po pošti na dom, na Fursu svetujejo, naj jih natančno pregledajo in če ugotovijo, da niso pravilni oz. so pomanjkljivi, morajo najpozneje do 30. junija podati ugovor.

V informativnega izračune pa tokrat izjemoma niso vključili podatka o deležu in znesku dohodnine, ki ga je zavezanec namenil upravičencem do donacij. Rok za vložitev zahteve za namenitev dela dohodnine za donacije za leto 2020 se namreč izteče šele danes. Obračun bodo na Fursu izvedli septembra, o čemer bodo zavezance obvestili s posebnim dopisom. Zavezanci iz prvega paketa informativnih izračunov dohodnine za leto 2020, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, so medtem preveč plačane zneske že prejeli vrnjene na bančne račune. Za tiste, ki so dohodnine plačali premalo, pa se rok za doplačilo izteka danes. Gre za skupni znesek 29,1 milijona evrov oz. v povprečju 195 evrov na zavezanca. Izjema so tisti, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

davki prebivalstvo furs