vestnik

Na pretirane akcije prehranskih izdelkov se je odzval tudi kmetijski minister

Vestnik.si, 21. 1. 2022
STA
jože podgoršek
Aktualno

"S takšnim pristopom dajemo vtis, da se slovenska hrana lahko pridela po tako nizkih cenah, kar je naspoštljivo do slovenskega kmeta," se je na pretirane akcije prehranskih izdelkov pri slovenskih trgovcih odzval minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Pred dnevi smo poročali, da je eden od trgovcev v Sloveniji v letaku reklamiral mlado goveje stegno v shemi Izbrana kakovost Slovenije, ki je kar 50-odstotno znižano, kar je pri kmetih izzvalo pravo ogorčenje. Na dogajanje se je odzval tudi kmetijski minister Podgoršek, ki je povedal, da z obžalovanjem spremlja dogajanje okoli pretiranih akcij na prehranskih izdelkih v celotni verigi preskrbe s hrano. "S takšnim pristopom dajemo vtis, da se slovenska hrana lahko pridela po tako nizkih cenah, kar je nespoštljivo do slovenskega kmeta. Še posebej zaskrbljujoče je, ko se takšne akcije pojavljajo pri shemah kakovosti, kot je Izbrana kakovost Slovenije. S takšnim ravnanjem negativno vplivamo na percepcijo potrošnikov do te sheme, ki jo skupaj z deležniki gradimo in promoviramo že od leta 2016," je zapisal minister.

govedina
Arhiv
Goveje meso.

Dodal je, da je zaradi takšnih ravnanj toliko bolj zaskrbljen že zaradi tako težkih cenovnih razmer na strani kmetov in živilsko-pridelovalne industrije, saj vse višje cene energije in repromateriala dvigujejo stroške pridelave hrane v Sloveniji. "Kot minister sem takoj, ko sem bil seznanje s po moji oceni pretiranimi akcijami, naročil Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da izvede nadzor in preveri masne tokove. Uprava to že izvaja in bo izvajala ves čas aktualnih in tudi prihodnjih akcij," je še poudaril Podgoršek. Ponovno je pozval posamezne sektorje na področju kmetijstva, da se med sabo in v verige preskrbe s hrano intenzivneje povežejo ter odločneje obranijo kakovost in vrednost slovenskih prehranskih izdelkov. 

jože-podgoršek MKGP akcije trgovci
Kaj zdaj berejo drugi