vestnik

Na "pout po dolaj pa bregaj" v Budince

Damjana Nemeš, 16. 8. 2018
Damjana Nemeš
Pohod v Budincih je vedno množično obiskan. 
Aktualno

Najsevernejša vas v Sloveniji, Budinci, je kljub svoji majhnosti znana po več stvareh, zagotovo jo je na zemljevid prepoznavnosti vrsto let postavljala nekoč tradicionalna, zdaj že pozabljena prireditev »Spoznajmo se«, ki je povezala najsevernejšo, najjužnejšo, najvzhodnejšo in najzahodnejšo vas v Sloveniji. Na ta zemljevid jo je postavil tudi Sončni mrk izpred devetnajstih let, ki je bil takrat v tem kraju najbolj viden in kamor se je ob tej priložnosti zgrnila več tisoč glava množica. K prepoznavnosti vasi pa vsekakor pripomore tudi pohodništvo, ki je v Budincih doma že vrsto let.  

Natančneje, vse od leta 2009, ko so vaščani Budincev, predvsem pa člani Kulturno-umetniškega društva Budinci začeli organizirati pohode »na pouti po dolaj pa bregaj«. Tega leta je namreč omenjenemu društvu skupaj z Občino Šalovci, takratnim občinskim Javnim komunalnim podjetjem, Javnim zavodom Krajinski park Goričko, Centrom za zdravje in razvoj Murska Sobota ter porabskim Kulturno-turističnim društvom (KTD) Andovci uspelo pripraviti vso dokumentacijo in označiti krožno pešpot, ki poteka med dvema državama, torej med Budinci na slovenski strani in Andovci na madžarski strani oziroma v Porabju. Tovrstno označena pot velja še danes za eno izmed redkih uradno markiranih pešpoti, ki povezuje dve državi.

image
Pohod v Budincih je vedno množično obiskan.Damjana Nemeš


Tudi čez 400 pohodnikov V Budincih vse od takrat skupaj s KTD Andovci pripravljajo dva pohoda letno, in sicer januarski »pohod trej kralof na pouti po dolaj pa bregaj«, kjer praviloma postavijo tudi žive jaslice, ter avgustovski »pohod ob evropski zeleni vezi na pouti po dolaj pa bregaj«. Čez 20 organiziranih pohodov je v vseh teh letih v Budince privabilo že nešteto obiskovalcev oziroma pohodnikov iz različnih koncev Slovenije, pa tudi iz tujine. Največ, nekaj čez 400, jih je bilo zabeleženih na prvem pohodu, vse od takrat pa se število pohodnikov giblje okrog 100, nekaj več jih je vedno na januarskem pohodu – letošnji je bil ponovno rekorden, udeležilo se ga je čez 300 pohodnikov.

image
Pohod v Budincih je vedno množično obiskan.Damjana Nemeš


Trasa ostaja enaka »Pout po dolaj pa bregaj«, ki vedno vodi po isti trasi, se začne pri vaško-gasilskem domu v Budincih in vodi naprej skozi gozd, mimo mejnega kamna 115, ki označuje najsevernejšo točko Slovenije, do mesta, kjer je nekoč stala nekdanja stražnica oziroma karavla. Od tam se pohodniki podajo do porabske domačije in hiše rokodelstva pri malem Triglavu v Andovcih in se počasi vračajo nazaj v Budince. Pohodi v Budincih imajo torej že skoraj desetletno tradicijo. V tem času so pripomogli k razvoju predvsem pohodniškega turizma v kraju samem in v Občini Šalovci, hkrati pa tudi k njuni večji prepoznavnosti. Nedvomno pripomorejo tudi h krepitvi odnosov s porabskimi Slovenci, s katerimi Budinčani že vrsto let dobro sodelujejo.


Vabljeni na »pohod ob evropski zeleni vezi na pouti po dolaj pa bregaj«, ki bo v nedeljo, 19. avgusta 2018, s pričetkom ob 10. uri izpred vaško-gasilskega doma v Budincih.
Prijavnina: 7 € za odrasle in 4 € za študente/dijake, za mlajše otroke prijavnine ni.
Dolžina poti: 12,4 km
Težavnost: srednja
Zaradi gibanja v obmejnem pasu imejte s sabo osebni dokument.


image
Pohod v Budincih je vedno množično obiskan.Damjana Nemeš
image
Pohod v Budincih je vedno množično obiskan.Damjana Nemeš



Budinci pout po dolaj pa bregaj pohod
Kaj zdaj berejo drugi