vestnik

Na radgonskem območju kombajnisti več ne upajo na polja

Marina Vrbnjak, 26. 9. 2019
Nataša Juhnov
V zadnjih treh tednih naj bi bilo na majhnem območju v občinah Gornja Radgona in Benedikt namerno uničenih ali vsaj poškodovanih devet kombajnov.
Aktualno

Kmetje in lastniki kombajnov so razburjeni. Kmetijstvu na radgonskem območju je povzročena velika škoda, so povedali. V zadnjih dveh tednih je bilo poškodovanih devet kombajnov.

Danes so se v kraju Gornji Ivanjci zbrali številni kmetje in lastniki kombajnov, z namenom, da javnost in predvsem pristojne opozorijo na dogajanje pri njih in posledice, ki jih poškodbe kombajnov prinesejo. V zadnjih dveh tednih naj bi bilo na majhnem območju v občinah Gornja Radgona in Benedikt namerno  uničenih ali vsaj poškodovanih devet kombajnov.

gornji-ivanjci, kombajnisti, kmetje
Nataša Juhnov
Na tem območju je ostalo več sto hektarjev nepožetih polj, na razpolago pa ni kombajnov, ki bi to delo opravili.

Na radgonskem območju ne morejo in ne upajo več žeti

"Kombajnisti od drugod ne upajo priti žet na naša območja, saj se bojijo," nam je povedal Mirko Kaučič. Na tem območju je ostalo več sto hektarjev nepožetih polj, na razpolago pa ni kombajnov, ki bi to delo opravili. »Nihče se ne zaveda posledic. To niso samo nepožeta polja, to je tudi lačna živina, ki ostaja brez hrane. Kmetijstvu na radgonskem območju grozi bankrot, « je poudaril Jože Kaučič.

gornji-ivanjci, kombajnisti, kmetje
Nataša Juhnov
»Na srečo doslej še ni bilo smrtnih žrtev. To je tako močna sila, da lahko ubije kombajnista ali tistega, ki vozi prikolico,« je še dodal Mirko Kaučič.

Neznanci so namreč na radgonskem območju v zadnjih tednih med koruzo že večkrat nastavili inox cevi, obdane s posebnim trakom. »Inox cevi v debelini dveh centimetrov posadijo na samo koruzo. To se dogaja že zadnja štiri leta in o tem smo ves čas opozarjali policijo in podajali prijave.

71823733_239108507037147_8602525297218158592_n
Osebni arhiv
Nepridipravi železno cev ovijejo okrog stebla.

Želimo, da o dogajanju izve tudi ministrica za kmetijstvo in nekaj ukrene v tej smeri,« so povedali jasno. Škoda na kombajnih je velika. »V zadnjih treh letih so mi na ta način osemkrat poškodovali kombajne. Popravilo stane okoli petnajst tisoč evrov ali več. Poleg tega kombajn po popravilu ni nikoli več isti, « je zaupal Gregor Srt.

gornji-ivanjci, kombajnisti, kmetje
Nataša Juhnov
»V zadnjih treh letih so mi na ta način osemkrat poškodovali kombajn,« je zaupal Gregor Srt.

»Na srečo doslej še ni bilo smrtnih žrtev. To je tako močna sila, da lahko ubije kombajnista ali tistega, ki vozi prikolico,« je še dodal Mirko Kaučič. Je pa zaradi tega poginilo že nekaj živine. »Med krmo ostanejo železni opiljki, zaradi tega sta zadnjič pri enem izmed kmetov poginila dva bika«.

Na dogodek se je odzvala tudi ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec. Kaj je povedala, lahko preverite TUKAJ.

Kot so povedali na Policijski postaji Gornja Radgona, dejansko obravnavajo pet kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari na škodo lastnikov kmetijskih delovnih strojev – kombajnov. » Za do sedaj neznanim storilcem intenzivno zbiramo obvestila. Zaradi interesa same preiskave pa žal več podatkov v tem trenutku ne moremo dati,« je povedal komandir Aleksander Kreslin.

gornji-ivanjci, kombajnisti, kmetje
Nataša Juhnov
Želimo, da o dogajanju izve tudi ministrica za kmetijstvo in nekaj ukrene v tej smeri,« so povedali jasno.

gornji-ivanjci, kombajnisti, kmetje
Nataša Juhnov
Lastniki kombajnov ter kmetje so jezni in razočarani.

kmetijstvo gornja-radgona kombajn
Kaj zdaj berejo drugi