vestnik

Na sejmu Agra tudi letos o aktualnih temah s področja kmetijstva in prehrane

Vestnik.si, STA, 13. 1. 2023
Jure Zauneker
Sejem Agra
Aktualno

Vsebinska izhodišča mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra tudi letos vključujejo teme, kot so ekološko kmetijstvo, prehranska varnost, mladi v kmetijstvu, inovacije in digitalizacija ter lokalno pridelana hrana. Izhodišča je danes obravnaval programski svet sejma, ki bo letos potekal med 26. in 31. avgustom.

Pod sloganom Tradicionalno svež bo obiskovalcem sejma letos znova na voljo večdnevno dogajanje v Gornji Radgoni, v okviru katerega bodo med drugim potekala številna srečanja, razstave, ocenjevanja, tekmovanja, izobraževanja in predstavitve, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


Letošnji vsebinski poudarki sejma bodo mladi v kmetijstvu, mednarodno leto prosa, inovacije in digitalizacija, kmetijstvo v prihodnosti, podnebne spremembe in vodni viri, hrana iz lokalnega okolja, ekološko kmetijstvo, prehranska varnost, krepitev podeželskih območij, biotska raznovrstnost, gozd in les ter prehranska in energetska samooskrba.

gornja-radgona, sejem-agra-2002
Jure Zauneker
Sejem Agra

Kot so poudarili na ministrstvu, je sejem Agra že desetletja eden najpomembnejših dogodkov s področja kmetijstva, živilske industrije in gozdarstva v tem delu Evrope.


Prve seje programskega sveta sejma se je kot predsedujoča svetu udeležila tudi kmetijska ministrica Irena Šinko. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi v okviru letošnjega sejma načrtuje dejavno vlogo in aktivnosti z mednarodnega in domačega področja.

gornja-radgona, sejem-agra-2022
Jure Zauneker
Sejem Agra

Med drugim bo organiziralo mednarodno konferenco, več vsebinsko aktualnih okroglih miz in strokovnih posvetov, predstavitve vsebinskih področij in ukrepov ministrstva ter delavnic. Predstavilo se bo tudi z razstavnim prostorom, na katerem bodo obiskovalcem na voljo predstavitev aktualnih vsebin, informacije z delovnih področij ter druge promocijske aktivnosti.

Programski svet Agre sestavljajo člani različnih institucij, nevladnih organizacij, ministrstev, izobraževalnih ustanov in zbornic ter drugi predstavniki, ki podajajo mnenja in usmeritve za vsebinski in programski del sejma.

sejem kmetijstvo minister