vestnik

Na sestanku v vrtcu eden od staršev okužen, prvošolci se v ponedeljek vračajo nazaj v šolo

Vestnik.si, 2. 10. 2020
Nataša Juhnov
Koronavirus. Slika je simbolična.
Aktualno

Župan Mestne Občine Aleksander Jevšek je danes sklical sestanek občinskega štaba Civilne zaščite, ki je skupaj z direktorjem Doma starejših Rakičan, ravnateljicami osnovnih šol ter ravnateljem vrtca obravnaval situacijo porasta števila okužb s koronavirusom v občini.

Župan je pred sestankom po telefonu govoril s Teodoro Petraš, epidemiologinjo območne enote NIJZ Murska Sobota, ki ga je seznanila s stanjem okužb v regiji in poudarila, da je sodelovanje z občinskimi javnimi zavodi in inštitucijami, kjer se pojavljajo okužbe, zelo dobro in si želi, da taka komunikacija ostane tudi v prihodnje, so sporočili iz Mestne Občine Murska Sobota.

Prisotne je s situacijo v Domu starejših Rakičan seznanil direktor Zoran Hoblaj, ki je povedal, da imajo trenutno v Centru za starejše Murska Sobota potrjenih 6 okužb pri zaposlenih in 16 okužb pri stanovalcih, pri čemer imajo okuženi blažje simptome ali so brez simptomov, trije okuženi stanovalci pa so bil premeščeni v bolnišnico. Sicer v Domu starejših Rakičan izvajajo vse postopke v skladu z varnostnimi protokoli, največja težava predstavlja vzpostavitev t.i. rdeče cone, zaradi razpršenosti okužb po nadstropjih. Sicer v matični enoti v Rakičanu in Rogašovcih nimajo potrjenih okužb, kjer so še zmeraj možni obiski, prav tako nemoteno poteka pomoč na domu. Vodstvo doma kljub temu poziva svojce, da so obiski premišljeni, obiskovalci pa naj dosledno spoštujejo vse zaščitne ukrepe.

Ravnatelj Vrtca Murska Sobota Borut Anželj je povedal, da vse od odprtja vrtca spomladi niso imeli težav z okužbami pri otrocih ali zaposlenih. So pa po bili s strani NIJZ obveščeni, da je bil na roditeljskem sestanku, ki je potekal ta teden, okužen eden od staršev otrok. Glede na to, da so bili na srečanju staršev upoštevani vsi varnostni protokoli je NIJZ podal oceno, da je verjetnost, da bi se okužba lahko prenesla zelo majhna, so sporočili iz Mestne Občine Murska Sobota.

gornja-radgona, borut-anželj, ravnatelj, vrtec-murska-sobota
Nataša Juhnov
Borut Anželj

Ravnateljica Osnovne šole I Tanja Cesnik, kjer sta zaradi potrjene okužbe učenke v karanteni dva oddelka prvošolcev in šest zaposlenih, je povedala, da se vsi v ponedeljek, 5. oktobra vračajo v šolske klopi.  Pohvalila je sodelovanje s strokovno službo NIJZ in izrazila upanje, da bodo v prihajajočih mesecih, v katerih je že sicer veliko prehladov in respiratornih obolenj, lahko v šolah nemoteno izvajali pouk po sprejetem modelu B.

Župan je še povedal, da se bo občinski štab sestal po potrebi, saj je na območju celotne države sprejet enotni načrt ukrepanja, za katerega niso pristojne posamezne lokalne skupnosti, temveč je v pristojnosti Vlade. Tudi občinski načrt za ravnanje v primeru povečanega števila okužb je usklajen z državnim in regijskimi načrti. Župan in Občinski štab Civilne zaščite pozivajo vse občanke in občane, da dosledno upoštevajo vladne odloke in priporočila stroke, da čim bolj omejimo širjenje okužb in zavarujemo zdravje naših občank in občanov.

virus mestna-občina-murska-sobota civilna-zaščita