vestnik

Vpisi v vrtce v občinah severovzhodne Slovenije bodo potekali februarja in marca

STA, 20. 2. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V največjih občinah severovzhodne Slovenije so pripravljeni na začetek vpisa v vrtce za naslednje šolsko leto. Te bodo večinoma izvedli februarja in marca, šele takrat pa bo natančno jasno, kakšne so potrebe, a večjih težav ne pričakujejo. Tudi podražitev za zdaj še ne napovedujejo, ponekod pa se lotevajo novih naložb v vrtce.

V mariborskih vrtcih bo po sedaj razpoložljivih podatkih v naslednjem šolskem letu na voljo okoli tisoč prostih mest, vendar na mestni občini za STA pojasnjujejo, da bo natančno število znano šele septembra, ko bo znano, koliko otrok bo vstopilo v prvi razred osnovne šole. Trenutno je v mariborskih javnih vrtcih nekaj več kot 4200 otrok, ki so razdeljeni v 245 oddelkov, ob tem pa 1. marca načrtujejo odprtje novega oddelka prvega starostnega obdobja v enoti Vančka Šarha v Vrtcu Jožice Flander. Za zdaj pa še ni jasno, ali bo letos prišlo do kakšnih podražitev, saj na občini preračun stroškov še opravljajo in če bodo ugotovili, da prihaja do bistvenih sprememb, bodo skladno s tem prilagodili tudi cene programov. Na področju investicij za letos napovedujejo nujna vzdrževalna dela v enoti Ribiška v Vrtcu Ivana Glinška, ki je v tem šolskem letu zaprt. V sklopu del bodo obnovili tla, menjali sanitarno opremo in svetila, delno sanirali streho in ogrevalni sistem. Načrtujejo tudi dobavo nove opreme za vse štiri igralnice in telovadnico ter novo kuhinjsko opremo. Prav tako se bodo letos lotili gradnje dodatnih prostorov vrtca v Brezju, še vedno pa preverjajo možne lokacije za gradnjo novega vrtca s šestimi oddelki.



Na Ptuju pri vpisu otrok za novo šolsko leto ne pričakujejo bistvenih odstopanj od preteklih let. Centralni vpis bo potekal od 24. februarja, pričakujejo pa potrebe po okoli 944 mestih, morda celo nekoliko manj. V Vrtcu Ptuj trenutno deluje 54 oddelkov, ki jih obiskuje 930 otrok, od tega 766 otrok, za katere je občina zavezanka za plačilo razlike med ceno programa na otroka in plačilom staršev. Ob tem je v zasebnem vrtcu takih še 26 otrok, 51 pa je takih, ki obiskujejo vrtce zunaj mestne občine. Z novim letom so odprli dodaten oddelek za prvo starostno obdobje, s strani občine pa čakajo odgovor na še eno vlogo za dodaten oddelek. Za zdaj o spremembah cen še ne razmišljajo, kot so pojasnili za STA, pa bodo v skladu s pravilnikom preverili vzdržnost cen programov, ki veljajo od lanskega februarja. Šele glede na izračune, se bodo pogovarjali o morebitnih podražitvah.

VRTEC PTUJ, ENOTA TULIPAN
arhiv
Centralni vpis bo v enote vrtca Ptuj potekal od 24. februarja.

V murskosoboških vrtcih bodo vpisi potekali med 2. in 13. marcem, ravnatelj Borut Anželj pa je za STA pojasnil, da za zdaj še težko ocenjuje, koliko prostih mest bodo imeli v naslednjem šolskem letu. Trenutno je v vrtec vključenih 691 otrok, ki so razporejeni v 44 oddelkov in en polovični oddelek. Slednjega bodo v marcu zaradi dodatnih vključitev otrok preoblikovali v popoln oddelek, skozi leto pa bodo glede na število vpisanih otrok napolnili vse oddelke prvega starostnega obdobja in vse kombinirane oddelke, medtem ko je v oddelkih drugega starostnega obdobja še nekaj prostih mest, zato ni potrebe po odpiranju dodatnih oddelkov. "Poskušamo zagotoviti vpis vsem otrokom, ki jih starši želijo vpisati v vrtec, a vsem staršem ne moremo zagotoviti želene lokacije. V dogovoru s starši otroke razporedimo po ostalih enotah Vrtca Murska Sobota," je še dodal ravnatelj. Zagotovil je, da v aktualnem šolskem letu cen programov ne bodo spreminjali.

gornja-radgona, borut-anželj, ravnatelj, vrtec-murska-sobota
Nataša Juhnov
V murskosoboških vrtcih bodo vpisi potekali med 2. in 13. marcem, je povedal ravnatelj Borut Anželj.

V Slovenski Bistrici po besedah vodje občinskega oddelka za družbene dejavnosti Irene Jereb za naslednje leto načrtujejo okoli 270 prostih mest, trenutno pa pri njih v 67 oddelkih biva skoraj 1200 otrok. Potem ko so v Laporju pravkar dokončali gradnjo štirioddelčnega vrtca, se bodo tja preselili otroci iz bližnje šole, novih večjih investicij pa letos ne načrtujejo, saj so v zadnjih 15 letih dodatno zagotovili 25 oddelkov in so tako pokrili potrebe. Izjema je le prizidek k šoli na Keblju, kjer se bo enemu oddelku vrtca pridružil še drugi. V ormoških vrtcih po besedah vodje občinskega oddelka za družbene dejavnosti Mojce Zorčič pred novim šolskim letom načrtujejo okoli 55 prostih mest, medtem ko je trenutno v štiri njihove vrtce v Ormožu, Veliki Nedelji, Ivanjkovcih in Miklavžu v 28 oddelkov vpisanih nekaj več kot 400 otrok. Letos načrtujejo prenovo enote vrtca Podgorci v Veliki Nedelji, prihodnje leto pa obnovo in gradnjo prizidka v Miklavžu pri Ormožu.

vrtec vpis regije
Kaj zdaj berejo drugi