vestnik

Na spominskem večeru predstavili bibliografijo Franca Kuzmiča 

A. Nana Rituper Rodež, 8. 11. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Spominski večer posvečen letos preminulemu Feriju Kuzmiču.
Aktualno

Življenje med knjigami, raziskovanje in preučevanje Prekmurja, zbiranje podatkov, predvsem pa zapisovanje je bilo njegovo življenje. Zato ne preseneča, da zbrana bibliografija mag. Franca Kuzmiča obsega 638 bibliografskih enot, ki so bile objavljene v letih od 1969 do 2018. Uredila in zbrala jo je dr. Klaudija Sedar, to knjižno delo pa so ob spominjanju na prezgodaj umrlega avtorja predstavili na spominski slovesnosti.   

17a719cca1af1451208d4f5be36bce12
A. Nana Rituper Rodež
Spominski večer za Franca Kuzmiča.


V nabito polni avli Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti so se zbrali mnogi, ki so s Ferijem Kuzmičem delali, sodelovali, spremljali njegovo delo, ga srečevali in ga spoštovali. Bil je bibliotekar, muzejski svetovalec, pedagog, pastor binkoštne Cerkve in raziskovalec, ki ga je zanimalo Prekmurje. Posvečal se je protestantizmu, Judom, starim tiskom v prekmurskem jeziku, krajevni zgodovini, dobro je poznal zgodovino Prekmurja in natančno, kot nihče drug, vedel, kje bi lahko kakšen podatek našli, če ga že ni znal na pamet. Poleg tega je bil izjemen predavatelj, mentor mnogim, svetovalec, predvsem pa prijeten sogovornik in pozoren poslušalec.

5ecf25d10800e3a2aecd005b5d798d4d
A. Nana Rituper Rodež
Dr. Klaudija Sedar, avtorica dela Bibliografija mag. Franca Kuzmiča (1952-2018).


»Zapiši, zapiši vse, da se kaj ne izgubi, je rad govoril,« se ga spominja njegov nekdanji sodelavec v muzeju dr. Branko Kerman. Po njegovi mizi, in pisarni so bili številni listki, na katerih si je zapisoval drobce in jih potem sestavljal v zgodbe in članke. Sistematično preučevanje, želja velika volja po tem, da bi odkril in znal čim več, ga je gnalo, da je raziskoval. Tudi zato se je večkrat dokopal do novih podatkov in zapolnjeval praznino o vedenju o Prekmurju, je še povedal Kerman.

6b5cc302a5c3e2aac7846e20a2e0fecd
A. Nana Rituper Rodež
Na spominskem večeru predstavili Bibliografijo Franca Kuzmiča.


Zbiranje in razvrščanje bogastva, ki ga je ustvaril Kuzmič, sem se lotila z veliko mero ambicioznosti in hkrati izjemnega spoštovanja do človeka, ki je zapustil obsežen opus, in v zahvalo človeku, ki mi je pomagal na moji raziskovalni in znanstveni poti, je povedala Klaudija Sedar. Njegova dela je v knjigi Bibliografija mag. Franca Kuzmiča (1952-2018) razvrstila na štiri področja, in sicer na Monografije in druga zaključena dela, Sekundarno avtorstvo, Članki in drugi sestavni deli ter Bibliografije. Skupaj jih je 638.


Franc Kuzmič je opravil veliko delo in skoraj bi lahko rekli, da je popisal zgodovino Prekmurja, pove Sedarjeva, ampak tega, žal, zapisanega nikoli ni združil in izdal v eni publikaciji.

d25a323e191988f5489f280d4eeb5342
A. Nana Rituper Rodež
Vokalna skupina Binkoštne cerkve iz Murske Sobote je zapela nekaj pesmi, ki jih je imel Kuzmič še psoebno rad.

fcd489f0dd5aae080fb34b63cd1af734
A. Nana Rituper Rodež
Skupina Harfa-Kinnor je zaigrala na priredutvah, ki jih je vodil Franc Kuzmič.

A. Nana Rituper Rodež
Na predstavitvi Bibliografije je bila tudi družina Franca Kuzmiča. Na fotografijo z avtorico Klaudijo Sedar. 
franc kuzmič Klaudija Sedar Pokrajinska in študijska knjižnica Bibliografija prekmurje