vestnik

Na voljo 93 milijonov evrov za vlaganje v infrastrukturo za domove za starejše

Vestnik.si, 28. 5. 2021
STA
Janez Cigler Kralj
Aktualno

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Vladna govorka Maja Bratuša je uvodoma predstavila najnovejše podatke o incidencah. Sedemdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 93,9, v Pomurju 69,9. Nižja je le v koroški regiji, kjer znaša 56,5. Štirinajstdnevna incidenca na ravni države pa je 217,9, v pomurski regiji 174. 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je predstavil razmere na trgu dela, v domovih za starejše in razpis za vlaganje v infrastrukturo v domove za starejše. 

Sprva je poudaril, da je cilj gospodarstvu in posameznikom ublažiti posledice epidemije in ohraniti čim več delovnih mest. Učinki interventnih ukrepov so po njegovem mnenju spodbudni, 25. maja pa je bilo v evidenco brezposelnih vpisanih 75 tisoč oseb. Stanje je tako, kot je bilo pred epidemijo. Eden od najpomembnejših ukrepov je delno povračilo nadomestila plače za čakanje na delo. Ta ukrep je vlada v minulih dneh tudi podaljšala za en mesec, doslej pa je bilo za povračila namenjenih več kot 35 milijonov evrov. 

V domovih za starejše je malo okužb, v zadnjem tednu so jih pet ugotovili med stanovalci in prav toliko med zaposlenimi. Cigler Kralj še pravi, da v zadnjem mesecu ni umrl noben stanovalec, opazni pa so pozitivni učinki cepljenja proti covidu-19. Kdor je bil cepljen in se je okužil, je okužbo prebolel skoraj brez simptomov. 

Ponosen pa je na to, da so v najkrajšem možnem času pripravili razpis za vlaganje v infrastrukturo za domove za starejše. Izpostavil je, da so se v času epidemije razgalile vse slabosti, na to pa so skušali odgovarjati z različnimi ukrepi. Danes bo v uradnem listu objavljen nov razpis, vreden 93 milijonov evrov nepovratnih sredstev iz naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj. Cilji razpisa so izboljšanje bivalnega standarda z odpravo tri- ali večposteljnih sob, zagotavljanje ločenosti čistih in nečistih poti, vzpostavitev sivih in rdečih con ter zagotovitev infrastruktur. Prvi rok za oddajo prijav je 13. julij, drugi pa 27. avgust. Ministrstvo pa bo sofinanciralo le upravičene stroške. 

janez-cigler-kralj domovi-za-starejše ministrstvo-za-delo covid