vestnik

Na vse načine slastna kraljica

Zora Štok, 3. 10. 2018
Profimedia
Gosta jesenska bučna juha
Aktualno

Ste si že kdaj privoščili špagete iz buče? Še zlasti bo dišalo, če jo bomo pripravljali po kakšnem receptu iz indijske kulinarične zakladnice, te dni pa se rada druži z gobami.

Različni odtenki oranžne in rumene in tudi zelena barva so značilni zanjo. Za kraljico jeseni, kot jo imenujejo ljubitelji dobre sezonske hrane. Bučo. Ta kraljica ima veliko oblik in barv, užitna pa je vsa, vključno z olupkom, če ga le dobro spečemo. Že ko cveti, se začno kulinarični užitki, saj so tudi cvetovi buče užitni. Pa meso buč različnih barv in okusov, ki ga uporabimo za vse mogoče jedi - od juh, testenin, omak, prilog do sladic, pa še za zimo ga lahko shranimo. In koščice seveda. Povrhu vsebujejo buče veliko vitaminov A, C in E, kalija in betakarotena, ob tem pa malo škroba in še manj maščobe. Skorajda idealno živilo, ki ga lahko kuhamo, pečemo, dušimo, cvremo, buče lahko tudi nadevamo.


Izbiramo lahko med 800 vrstami

Včasih buče niso bile tako zelo cenjene v prehrani ljudi kot v zadnjih letih, vse večji pomen pa pridobivajo tudi zaradi trendov v prehrani, usmerjenih k sezonskim sestavinam in nasploh zdravemu načinu prehranjevanja. Pripravljamo jo lahko na vse mogoče načine, kombiniramo jo z najrazličnejšimi sestavinami. Včasih so bučo zgolj nekoliko izdolbli, jo napolnili z mlekom, medom in začimbami ter jo spekli na žerjavici. A časi so se spremenili in danes bučo dodajamo tudi krompirjevemu testu za različne oblike svaljkov, iz nje delamo marmelado, jo razkosano pečemo v pečici, uporabimo jo kot nadev za različne zavitke in pite, uporabna je za številne zelenjavne pireje in jajčne omlete, iz nje skuhamo celo paleto različnih juh, tudi v azijski kuhinji je popularna v različnih zelenjavnih karijih, z njo pripravimo različne solate. Tudi v pecivih je buča odlična, saj aromatično meso, ki ni premočnega okusa, daje čudovito aromo in barvo najrazličnejšim sladicam. Prav tako se lepo dopolnjuje s čokolado, mafini bodo z dodatkom buče še bolj rahli in okusni, pudingi in kreme še bolj krepkega okusa. Med 800 vrstami buč, kolikor jih poznajo na različnih koncih sveta, lahko vsak zase najde takšno, ki mu gre še posebno v slast.
Za začetek kakšnega malo bolj svečanega kosila si omislimo kremno bučno juho in jo postrežemo v večji izdolbeni buči. Ali pa uporabimo več manjših, enako velikih buč in vsakemu gostu ponudimo eno. A različne bučne juhe še zdaleč niso edina jed na žlico, ki jo pripravimo z bučami. Kosi buče z belim fižolom, puranjim ali piščančjim mesom in z malo prepražene pancete za krepkejši okus bodo pravšnja kombinacija za toplo enolončnico z jesenskim navdihom. Od začimb lahko uporabimo baziliko, drobnjak, peteršilj, zeleno, majaron, luštrek, žajbelj, timijan.

Pokrijemo s pokrovom buče

Bučo malo drugače lahko pripravimo tudi tako, da meso izdolbemo (dober centimeter debelo plast mesa pustimo) in ga narežemo na majhne kocke ter prepražimo z mletim mesom in timijanom. Na dno izdolbene buče damo dve pesti riža in nanj položimo rezine sira (gavda, edamec, ementalec), na to stresemo začinjeno mleto meso, dodamo še malo rozin in sesekljanega peteršilja in pokrijemo z odrezanim pokrovom buče. Damo v globok pekač in pečemo eno uro pri 200 stopinjah. Buča bo med peko spustila precej tekočine, tako da se bo riž lepo skuhal, ker jo pečemo pokrito, bodo vsi okusi ostali v buči in bo čudovito zadišalo, ko dvignemo pokrov. Z bučo lahko kombiniramo tudi perutnino ali teletino in riž ali testenine, z dodatkom mesa buče dobimo iz pekača ali lonca čudovite jedi. Da bo jesen še bolj z nami, dodajamo jedem z bučami tudi gobe, če za mesno spremljavo izberemo divjačino (srno na primer), pa si na krožnik pričaramo pravi jesenski gozd. Sploh če na krožnik dodamo še nekaj glaziranega kostanja.
Po buči bo sicer dišalo vselej, ko bomo odprli pečico ali dvignili pokrov lonca na štedilniku. Še posebej bo dišalo, če bomo bučo pripravljali po kakšnem receptu iz indijske kulinarične zakladnice. Začimbe, kot so koriander, kardamom, kumin, kurkuma, ingver in še katera, bodo oplemenitile že tako okusno meso buče, z dodatkom čičerike in malo kokosove smetane ali mleka pa bo kari samo še pridobil okus.
Z mesom buče se lahko poigramo tudi tako, da ga stisnemo skozi stiskalnico za krompir in naredimo bučne špagete. Čeznje prelijemo kakšno hladno ali toplo omako, dodamo začimbe in zelišča, kot nam ustreza, in lahkoten obrok je nared. Pa še kaj si lahko izmislimo, z bučami ni nikdar dolgčas.


buča hrana jed