vestnik

Nadzor v SB Celje: Časovni odmik začetka obravnave dečka z opeklinami ni vplival na potek zdravljenja

STA, 11. 10. 2021
Arhiv
V. d. strokovnega direktorja celjske bolnišnice Radko Komadina.
Aktualno

Izredni strokovni nadzor obravnave štiriletnega dečka z opečeno nogo, ki so mu ob prihodu na celjsko urgenco odredili hitri test na okužbo z novim koronavirusom, katerega rezultate je moral čakati 40 minut, je pokazal, da ta časovni odmik začetka obravnave ni vplival na potek zdravljenja. Pri zdravljenju ni prišlo do strokovne napake.

V. d. strokovnega direktorja bolnišnice Radko Komadina je danes v izjavi medijem pojasnil, da čakanje na izid hitrega antigenskega testa ni vplivalo na potek in zdravljenje opekline. V bolnišnici pa obžalujejo, da deček ni čakal na rezultat testa v bolnišnici v primernih prostorih, ki jih imajo določene za to, da bi lahko pod medicinskim nadzorom lažje obvladovali njegovo bolečino.



Temu bi se po navedbah vodstva bolnišnice lahko izognili z obravnavo otroka v sivi coni oz. v območju, v katerem obravnavajo bolnike s sumom na covid-19, kot določa ločena klinična pot obravnave za covidne nujne kirurške bolnike. Z izvedbo hitrega testa se je zdravnik, ki je odredil takšen način obravnave, želel izogniti izpostavljanju otroka možnosti za dodatno okužbo v sivi coni, je dejal Komadina.

89256859_785231498665624_7646678109290233856_o
Splošna bolnišnica Celje
Splošna bolnišnica Celje



Komadina je še navedel, da je pri dečku šlo za lahko poškodbo z dvoodstotno površinsko dermalno opeklino. Analiza zdravljenja je pokazala, da je bil deček deležen vseh ukrepov po strokovnih priporočilih in smernicah za obravnavo opeklin, njegovo zdravljenje poteka po pričakovanjih in brez zapletov. Sam sprejem mladoletnega bolnika pa ni bil v skladu s smernicami in priporočili ministrstva za zdravje o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, saj je po odredbi zdravstvena obravnava otrok izjema pri zahtevi po izpolnjevanju PCT pogoja.

Po besedah Komadine bodo po tem primeru poleg izvedenega izrednega strokovnega nadzora tudi analizirali potek zdravljenja na skupnih konferencah, opravili bodo varnostni razgovor z osebjem, ki je sodelovalo pri obravnavi, prav tako so že seznanili starše bolnika z ugotovitvami in se jim opravičili za način obravnave.

Prav tako staršem in otroku izrekajo javno opravičilo za čustvene stiske zaradi načina obravnave, ki je odstopal od predpisanega protokola, je povedal Komadina. Želijo si, da do takšnega zapleta več ne bi prišlo.

Tudi direktorica bolnišnice Margareta Guček Zakošek se je bolniku in staršem opravičila za stisko. Kot je dejala, mora biti bolnišnica na voljo bolnikom, ko jo potrebujejo, in obljubila, da pri nujnih bolnikih ne bo prihajalo do zamika pri obravnavi, tudi če pogoj PCT ne bo izpolnjen.

Z vodstvom celjske bolnišnice je razgovor opravil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. "Dejstvo je, da mora biti nujna medicinska pomoč nudena vsem, ki jo potrebujejo, ne glede na covid stanje. Še posebej pozorni moramo biti na naše najmlajše," je v izjavi za javnost zapisal minister Poklukar.

nadzor bolnišnica otroci
Kaj zdaj berejo drugi