vestnik

Nafta na trgih pada, kakšna bo nova cena pogonskih goriv?

Rok Šavel, 16. 7. 2022
Jure Zauneker
Liter bencina in dizla naj bi se pocenil za približno 10 centov.
Aktualno

Nova regulirana cena pogonskih goriv, ki bo v veljavi od torka, 19. julija, naj bi bila opazno nižja.

Cena surove nafte na svetovnih trgih je v zadnjih dneh padla tudi pod 100 dolarjev za sod, k čemur je prispeval predvsem strah pred zmanjšano gospodarsko aktivnostjo oziroma recesijo. Tudi evro je zaradi navedenega pred dnevi dosegel 20-letno dno in se izenačil z dolarjem.


Bencin in dizl za 10 centov cenejša?

Glede na gibanje cen nafte je tako v torek, ko se izteče 14-dnevno obdobje trenutno regulirane cene bencina in dizla, moč pričakovati pocenitev. Do torka znaša drobnoprodajna cena litra 95-oktanskega bencina še 1,723 evra, litra dizla pa 1,808 evra, v naslednjem 14-dnevnem obdobju pa bi naj tako prišlo do bistvene pocenitve.

Po oceni časnika Finance, kjer praviloma vselej zadanejo z napovedjo, bi lahko liter bencina stal med 1,62 in 1,64 evra, liter dizla pa okoli 1,70 evra. To pomeni, da bomo pri polnjenju povprečnega 50-litrskega rezervoarja prihranili približno pet evrov. Pri tem velja poudariti, da je zaradi visokega nihanja cen in formule, ki jo uporabljajo na gospodarskem ministrstvu za izračun, seveda možna tudi drugačna končna cena.

Minuli petek je sicer prišlo do manjše podražitve nafte na svetovnih trgih, saj je bilo potrebno za 159-litrski sod teksaške nafte odšteti 98,12 dolarja, kar je 2,34 dolarja več kot dan prej. Septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brenz pa so se podražile za 2,44 dolarja na 101,54 dolarja.

pogonska-goriva cena-pogonskih-goriv nafta bencin dizl