vestnik

Janša: "Slovenija nima najboljšega zdravstvenega sistema v Evropi, ima pa najbolj požrtvovalne ljudi"

Vestnik, 3. 11. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Premier Janez Janša je nagovoril državljanke in državljane.

Skupaj z ostalo Evropo smo na začetku hladnega vala koronavirusa. Položaj je resen in nima smisla stvari olepševati, je uvodoma povedal Janša. Učinkovitega cepiva ali vsaj elektronske aplikacije za sledenje okužb nimamo. Zakonsko podlago smo si zagotovili, vendar je realizacija zastala v domačem in evropskem birokratskem okolju. 

"Od nas vseh je odvisno, kako bo šlo naprej. Pred vrati je zima. Pandemija ni samo velikanski izziv za zdravstvo, ampak je preizkušnja za naš narod. Za uspeh smo potrebni vsi, plebiscitna večina razuma in solidarnosti." 

Razumljivo je, da ukrepi za omejevanje medsebojnih stikov niso sprejeti z aplavzom in se ne sprejemajo z lahkoto. Nihče ni nezmotljiv, še posebej ne v položaju, ko moramo odločitve sprejemati v izrednih razmerah, je povedal Janša. Pozval je vplivneže, naj ne izkoriščajo globalne pandemije za rušenje ukrepov. 

jansa yt1
YouTube
Predsednik vlade Janez Janša.

V teh dneh vlada zaključuje pripravo šestega protikoronskega paketa, vendar ta po besedah premiera ne bo zadnji. Pandemija sama kot tudi številni ukrepi za njeno zaustavljanje so bili in so nujno obremenjujoči, nihče se jih ne veseli. "Omejujejo našo svobodo in vplivajo na gospodarstvo in večino drugih, življenjsko pomembnih dejavnosti. Nič ne more miniti brez posledic, zato je naš nujni cilj, da epidemijo zmanjšamo do stopnje, da ne bo ogrožala dela zdravstva. To lahko naredimo, če bomo lahko dosledni," je še dodal premier. Nekateri ukrepi bodo morali trajati dlje časa. Čaka nas najmanj mesec dni trdega boja z virusom in nato še meseci trde previdnosti, tako bomo mogoče lahko preprečili tretji val. "Če bomo v naslednjih tednih uspešni, bomo božič ali novo leto preživeli bolj normalno, kot smo krompirjeve počitnice," je še dodal. 

Zima bo dolga. Evropska komisija predvideva možnost splošnega cepljenja od aprila do julija prihodnje leto, kolikor bo cepiva na voljo vnaprej, bo to na voljo za najbolj ogrožene. 

"Slovenija nima najboljšega zdravstvenega sistema v Evropi, ima pa najbolj požrtvovalne ljudi, ki delajo v njem, zato iskrena hvala vsem v belih in modrih haljah, ki delajo v njem." 

janez-janša nagovor
Kaj zdaj berejo drugi