vestnik

Naj fotografije mladim pokažejo čas vojne

M.V., 20. 6. 2020
M.V.
"Naj ogled fotografij in dokumentov pokaže čas, posebno mladim, ki niso bili v času dogodkov niti rojeni in ne morejo vedeti, kako se je Slovenija že v letu 1990 morala pripravljati na vojno, ki se je zgodila naslednje leto,« je dejala Biserka Debeljak, upokojena kustosinja Muzeja slovenske policije. Foto Marina Vrbnjak
Aktualno

V avli kulturnega doma v Gornji Radgoni gostijo razstavo Muzeja slovenske policije.

Sedemnajstega maja je minilo trideset let od začetka nastajanja manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), ki je pomembno vplivala na razvoj obrambnih sil in na samostojnost Slovenije. Slovesni nagovor na odprtju gostujoče razstave Muzeja slovenske policije, poimenovane Manevrska struktura narodne zaščite, ki si jo je mogoče ogledati v avli kulturnega doma v Gornji Radgoni, je imel župan Stanislav Rojko, ki je izrazil zadovoljstvo, da se lahko obiskovalci v sliki in besedi seznanijo z dogajanjem v času, ko se je začelo formiranje samostojne Slovenije.

razstava, kultprotur
M.V.
Razstava

Predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje Drago Ribaš je MSNZ opisal kot tajno organizacijo, katere člani so se zavedali nevarnosti svojega početja. »Člani MSNZ so že v SFRJ delali načrte, kako pripraviti bodočo državo na morebitne izredne razmere ali vojno. Zelena linija je vsebovala pripadnike teritorialne obrambe (TO) in je imela bistveno težjo nalogo, saj so morali iz zalednih enot TO narediti slovensko vojsko in sočasno koordinirati priprave države na morebitne izredne razmere ali vojno. Slovenska milica se je od akcije Raduša leta 1972 na take razmere pripravljala tako z aktivnim kot rezervnim sestavom. Zaradi tega je bilo treba pri milici v načrtih zamenjati sovražnika in smer njegovega prihoda. Vendar se je milica tudi morala dodatno opremiti, predvsem posebne enote milice (PEM), enote in sestave pripraviti na morebiten spopad z dotedanjimi prijatelji. Vsekakor je milica imela praktične izkušnje z dela na Kosovu. Odkrita nasprotovanja med milico in JLA so se začela, ko je 1. 12. 1989 slovenska milica in predvsem njene posebne enote, kriminalistična služba in drugi prvič zaprla južno mejo in preprečila miting resnice v Ljubljani v okviru akcije Sever,« je med drugim dejal Ribaš, ki je dodal, da je namen razstave, da se ne pozabi, kaj je bilo in kako smo dobili državo.

razstava, gornja-radgona
M.V.
razstava

»Naj ogled fotografij in dokumentov pokaže čas, posebno mladim, ki niso bili v času dogodkov niti rojeni in ne morejo vedeti, kako se je Slovenija že v letu 1990 morala pripravljati na vojno, ki se je zgodila naslednje leto,« je dejala Biserka Debeljak, upokojena kustosinja Muzeja slovenske policije. Razstavo, ki so jo organizirali člani veteranskega društva Sever za Pomurje, Zavod Kultprotur in Občina Gornja Radgona, si je mogoče ogledati do 22. junija.

razstava, kultprotur
M.V.
V kratkem kulturnem programu so sodelovali člani policijskega orkestra. Foto M.V.

gornja-radgona kulturni-dom-gornja-radgona