vestnik

"Naj tudi Ljutomer sliši, da planeta B ni!"

Vida Toš, 26. 9. 2019
Pixabay
Vsi znamo našteti onesnaževalce okolja in povedati, kako delovati proti onesnaževanju. A govoriti ni dovolj, potrebna bo akcija.
Aktualno

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost jutri v Ljutomeru organizira pohod in shod v protest proti podnebnim spremembam.

Jutri, v petek, 27. septembra, bo v Ljutomeru protest proti podnebnim spremembam, ki ga v sodelovanju z ljutomersko gimnazijo pripravlja gibanje Mladi za podnebno pravičnost. Ljutomerski koordinator omenjenega gibanja je dijak GFML Jure Miholič: »Akcija Fridays for future – petki za prihodnost – je združila enako misleče mladostnike po celem svetu zavedajoč, da so podnebne spremembe problem, ki je preveč preteč, da bi ga še naprej prezirali.« Zato, dodaja Miholič, je približno pred pol leta po celem svetu, tudi v Sloveniji, potekal podnebni štrajk. Takrat so mladi stopili na ulice in zahtevali, da vlade ukrepajo proti podnebnim spremembam in jih začnejo obravnavati kot krizo globalnih razsežnosti. »Pol leta po prvem štrajku,« meni Miholič, »je očitno, da nismo bili dovolj glasni. Zato naše Gibanje pripravlja še en podnebni štrajk.«

narava, onesnaženje, podnebne-spremembe, gibanje-proti-podnebnim-spremembam
Pixabay
Priznati moramo svojo odgovornost, odgovornost za okolje, v katerem živimo. Nihče drug ne bo namesto nas storil niti najmanjše spremembe. Nihče. Samo mi sami.

Ura zbora omenjenega protesta je pred ljutomersko gimnazijo ob 11.55; zbrani se bodo napotili skozi park Rudolfa Maistra, na Glavni trg in skozi park 1. slovenskega tabora nazaj h gimnaziji. Tam bodo mladi, ki želijo, nagovorili prisotne. Organizatorji so povedali še, da je zaželeno, da na protest udeleženci prinesejo navijaške pripomočke, vuvuzele, bobne, piščalke, megafone in transparente.

narava, onesnaženje, podnebne-spremembe, gibanje-proti-podnebnim-spremembam
Pixabay
Vsi znamo našteti onesnaževalce okolja in povedati, kako delovati proti onesnaževanju. A govoriti ni dovolj.

O tem, zakaj na podnebni protest, pa Mihalič pravi, da lahko zagotovo vsi naštejemo največje onesnaževalce okolja in navedemo načine, kako delovati proti onesnaževanju: »A to žal ni dovolj,« pravi in dodaja: »Žal so nas razmere in neresnost starejših generacij prisilile v to, da ukrepamo. Vajeti moramo vzeti v svoje roke in se boriti za našo prihodnost, za okolje, v katerem želimo živeti mi in naši otroci. Nihče, prav nihče drug ne bo tega storil namesto nas. Razmislite o tem, če že naši predniki niso. Naj tudi Ljutomer sliši, da planeta B ni!«

mladi-proti-podnebnim-spremembam ljutomer GFML shod-proti-podnebnim-spemembam
Kaj zdaj berejo drugi