vestnik

To so rezultati mednarodnih ocenjevanj sejma AGRA

M.V., 30. 6. 2020
Marina Vrbnjak
Kot je povedala članica strokovne komisije Majda Barbara Povše, so odličja podelili po kategorijah, in sicer za sadni sok, sadni nektar, sirup, zelenjavni sok, pijačo in embalirano vodo.
Aktualno

Na mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je bila za vrhunsko kakovost z veliko zlato medaljo nagrajena pašteta z bučnimi semeni proizvajalca Kodila. Na mednarodnem ocenjevanju brezalkoholnih pijač pa je veliko zlato medaljo prejelo tudi Sadjarstvo Ficko iz Rogaševec za naravni kutinov sok.

Kljub temu, da je letošnji sejem AGRA zaradi trenutne situacije in sprejetih ukrepov odpovedan, bodo potekala vsakoletna mednarodna ocenjevanja kakovosti živil. Na torkovi tiskovni konferenci so predstavili rezultate že izvedenih ocenjevanj kakovosti mesnih in mlečnih izdelkov, brezalkoholnih pijač in embalaže. Sledijo jim še ocenjevanja vin, medenih pijač in medu.

agra, mednarodno-ocenjevanje, pomurski-sejem
Marina Vrbnjak
Mednarodna ocenjevanja potekajo pod okriljem 58. mednarodnega sejma AGRA.

Najboljša je Kodilova pašteta z bučnimi semeni

Pod okriljem 58. mednarodnega sejma AGRA, je v tem mesecu potekalo mednarodno ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov. »41. ocenjevanje mesnih izdelkov na AGRI je po številu ocenjenih izdelkov preseglo pretekla leta. Število sodelujočih podjetij se je zmerno zmanjšalo predvsem na račun sodelujočih podjetij iz tujine,« je uvodoma povedal predsednik komisije za ocenjevanje mesnih izdelkov Božidar Žlender. Letos je na ocenjevanju sodelovalo 34 podjetij z 325 izdelki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Kot je še povedal Žlender, je bilo letos nagrajenih 97 odstotkov izdelkov, kar kaže na do sedaj najvišjo raven kakovosti mesnin.

Za vrhunsko kakovost sta bila z veliko zlato medaljo nagrajena dva izdelka, in sicer pašteta z bučnimi semeni proizvajalca Kodila in domača svinjska mast mesnice in trgovine Matves Irena s.p.. Naziv »šampion kakovosti« za stalnost odlične kakovosti oziroma trikratno zaporedno zlato medaljo, pa je dobilo kar štirinajst izdelkov. Posebno priznanje za varovalne mesnine in tržno ponudbo mesa je prejela Perutnina Ptuj.

Velika zlata medalja za naravni kutinov sok iz Rogaševec

Potekalo je tudi 24. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Na ocenjevanju je sodelovalo 27 podjetij iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Italije. Kot je povedala članica strokovne komisije Majda Barbara Povše, so odličja podelili po kategorijah, in sicer za sadni sok, sadni nektar, sirup, zelenjavni sok, pijačo in embalirano vodo. Z naslovom Šampion kakovosti so nagradili pet izdelkov s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo, in sicer nektarje podjetij Fructal in Presad. Kar 38 izdelkom so podelili veliko zlato medaljo.

agra, mednarodno-ocenjevanje, pomurski-sejem
Marina Vrbnjak
Na tiskovni konferenci so predstavili rezultate mednarodnih ocenjevanj.

Kot je poudarila, sta posebej po okusu izstopala grozdni sok Teranovka proizvajalca Vinska klet Štok iz Dutovlja in naravni sok iz mangostina proizvajalca Xan-Max iz Celja, oba prejemnika velike zlate medalje.

Med pomurskimi prejemniki velikih zlatih medalj je tudi Sadjarstvo Ficko iz Rogaševec za naravni kutinov sok, zlato medaljo pa sta prejela Eko socialna kmetija Korenika iz Šalovec za ekološki sivkin sirup in Radenska za Radensko z okusom manga in limete.

Pomurskim mlekarnam naziv Šampion kakovosti za štiri izdelke

Na 34. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pa je letos sodelovalo dvajset podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije ter Bosne in Hercegovine. Strokovna komisija, ki ji je predsedovala Stanka Podkrajšek, je ocenila 193 vzorcev. Prestižno priznanje za doseženo izjemno kakovost so podelili Mini Mljekari iz Hrvaške, pri tem pa poudarili, da cenijo trud tudi manjših predelovalcev mleka, ki širijo svojo paleto izdelkov, pri tem pa ohranjajo kakovost celotnega proizvodnega programa. Naziv Šampion kakovosti so med drugimi podelili tudi Pomurskim mlekarnam, za čokoladno mleko, slovensko čajno maslo, posneto mleko v prahu in pinjenec-ananas.

pomurski-sejem mednarodna-ocenjevanja agra