vestnik

Vas zanima priprava prleške gibanice?

Vestnik, 4. 5. 2020
Društvo Kelih
Prleška gibanica
Aktualno

Najboljša prleška sladica s tradicijo je dobila svoj film. Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih že od leta 2014 izvaja različne aktivnosti za večanje prepoznavnosti prleške gibanice.

V okviru projekta Prleška gibanica, ki je sofinanciran od Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Programa razvoja podeželja RS/CLLD, je tokrat nastal film o tej tradicionalni prleški sladici. Film govori o prleški gibanici nasploh, vključen pa je tudi prikaz priprave prleške gibanice z receptom. V samo treh dneh si ga je že ogledalo okoli 15.000 ljudi.

V zaključni fazi priprave je tudi brošura o prleški gibanici, ki bo, podobno kot izobraževalni film, natančno prikazala postopek priprave prleške gibanice. V okviru projekta pa bo društvo začelo podeljevati certifikat Tradicionalna prleška gibanica. S podelitvijo teh certifikatov se bo spodbujala peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Ker danes skoraj nihče nima krušne peči ne doma ne v gostinskem lokalu, peka v krušni peči ni pogoj za pridobitev certifikata. Poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, je pogoj za pridobitev omenjenega certifikata uporaba okrogle lončene sklede.
Več o certifikatu Tradicionalna prleška gibanica bo društvo Kelih povedalo tudi na izobraževalnih delavnicah in okrogli mizi, ko bo situacija zaradi virusa Covid 19 to dopuščala.
prleška-gibanica prlekija sladica
Kaj zdaj berejo drugi