vestnik

Najboljši za volanom 2018 je Klemen Pongračič iz Svetega Tomaža pri Ormožu 

AD, ABE, 25. 5. 2018
Polona Avanzo
Finalisti s predsednikom Avto-moto zveze Slovenije Antonom Breznikom in predstavniki partnerjev izbora.
Aktualno

Študentu mariborske strojne fakultete v drugem poskusu uspelo. Postal je najboljši mladi voznik Slovenije in osvojil glavno nagrado, eno leto z atraktivno ford fiesto.

Avto-moto zveza Slovenije je v sodelovanju s partnerji v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem drugo leto zapored podelila laskavi naslov najboljšemu mlademu vozniku Slovenije. Lanskemu zmagovalcu Davidu Severju se je kot mladi AMZS ambasador varne vožnje pridružil Klemen Pongračič.



Klemen Pongračič si je vstopnico za praktični del izbora Najboljši za volanom pridobil z reševanjem spletnega testa, v katerem je letos sodelovalo več kot tri tisoč mladih. V drugem delu tekmovanja, v katerega se je uvrstilo 100 najboljših reševalcev, ni študent strojne fakultete Univerze v Mariboru ničesar prepustil naključju. »V izboru Najboljši za volanom sem sodeloval že lani, a moja pot do naslova se je na žalost zaključila v polfinalu, zato sem se odločil, da letos ponovno poskusim« je povedal minuli teden, ko so se polfinalisti v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potegovali za deset mest v velikem finalu. Triindvajsetletnik je suvereno opravil s šestimi vajami, ki so jih zasnovali AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije, in se kot zmagovalec svoje skupine uvrstil v zadnji krog izbora. Po odkrivanju napak na avtomobilu, reševanju zanašajočega vozila, spretnostih pri parkiranju, nalaganju prtljage v avto, povezovanju mobilnega telefona z »bluetooth« vmesnikom v vozilu in preverjanju znanja o ukrepanju v prometni nesreči ter izvajanju prve pomoči, so danes sledile še vaje iz nameščanja in vožnje lahkega priklopnika, menjave kolesa na vozilu ter vozniške spretnosti pri zaviranju na spolzki površini in obvladovanju avtomobila skozi ovinek na podlagi s slabšim oprijemom ter čim bolj vešča, natančna in dinamična vožnja slaloma med stožci.

Zmagovalci bi lahko bili povsem upravičeno – vsi

Finalisti so pokazali vrhunsko znanje in prav vsi bi si utemeljeno zaslužili naslov Najboljši za volanom. A kot v vsakdanjem prometu so tudi danes na poligonu odločale malenkosti in sekunde. Prvo mesto je osvojil Klemen Pongračič, ki si je s tem prislužil tudi glavno nagrado, eno leto doživetij s fordom fiesto z bogatim paketom opreme Titanium, avtomobilom, ki ga ne odlikujeta le simpatičen dizajn in privlačna modra barva, temveč tudi asistenčni sistemi, ki poskrbijo za varnost. »Zmage nikakor nisem pričakoval, ciljal sem na četrto mesto,« je takoj po razglasitvi v smehu povedal Klemen. Na vprašanje, kako bo unovčil svojo zmago, pa je dejal, da bo skušal svoje vrstniki opozarjati na nevarnosti v prometu in biti zgled dobrega voznika.


67ea68bd07847a8e0eee31917e15f1d2
Polona Avanzo
Finalisti so danes dokazali, da znajo pomagati in ukrepati v prometu.


Na drugo mesto se je uvrstil Žan Turkovic, ki je osvojil darilno kartico Petrola za nakupe na bencinskih servisih Petrol v vrednosti 400 evrov, na tretje pa Uroš Šinkovec, ki je bogatejši za kamero Garmin Dash Cam 55. Finalisti od četrtega do desetega mesta so bili prav tako poplačani za svoj trud, saj so AMZS in partnerji projekta pripravili nagrade tudi zanje (Petrolove vrednostne kartice v višini 250 in 150 evrov, pametno športno zapestno uro Garmin vivosport, bon za avtomobilsko zavarovanje pri Zavarovalnici Sava in AMZS darilne bone), Radenska pa je s svojo vodo znova poskrbela, da mladi za volanom niso bili žejni.


Avto-moto zveza Slovenije je sicer prvi izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice prvič organizirala že leta 1993, tekmovanje pa obudila lani. Takrat je bilo rešenih nekaj manj kot 1500 spletnih testov, letos pa že več kot 3700. »Uspeh izbora Najboljši za volanom 2018 je spodbuda, hkrati pa odgovornost in zaveza, da si za prihodnje leto postavimo še višje cilje. Upamo, da bomo s partnerji, s katerimi smo doslej res dobro sodelovali, tekmovanje še nadgradili in k sodelovanju privabili še več mladih voznic in voznikov,« je svoja pričakovanja razkril predsednik Avto-moto zveze Slovenije.

Finalistom so poleg predsednika Avto-moto zveze Slovenije Antona Breznika čestitali in jim zaželeli čim bolj varne kilometre tudi predstavniki partnerjev izbora: Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije, Robert Gril, vodja sektorja za izpitne centre pri Agenciji RS za varnost prometa, Aleš Ojsteršek, vodja sektorja za razvoj izobraževanja pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, mag. Marta Novak iz Zavoda RS za šolstvo, Uroš Mihelčič, direktor marketinga pri Summit motors Ljubljana, Jure Mohorič, direktor Garmin Slovenija, in Stanko Rak iz Petrola. Predsednik AMZS je ob tem še povedal: »Velika zahvala ne le finalistom, temveč vsem sodelujočim v letošnjem izboru, saj na ta način svoje vrstnike spodbujajo k razmišljanju o varni vožnji in pasteh v prometu. Upam, da nam bodo finalisti kot mladi AMZS ambasadorji varne vožnje pomagali, da bodo naše ceste bolj varne in da bodo ne le mladim, temveč tudi izkušenejšim voznikom s svojim ravnanjem (po)kazali, kakšen je in kako naj v prometu ravna nekdo, da bo lahko o samem sebi upravičeno rekel, da je dober voznik oziroma voznica.« Breznik se je za podporo in izvedene aktivnosti, s katerimi so pripomogli k še večji priljubljenosti in prepoznavnosti izbora najboljšega mladega voznika oziroma voznice Slovenije, zahvalil tudi vsem partnerjem. »Naj nam potrditev pregovora »V slogi je moč!« uspe še pri kakšnem projektu, saj bomo na ta način skupaj naredili velik korak k izpolnitvi cilja, da na naših cestah ne bi ugasnilo nobeno življenje več.«
Polona Avanzo
mladi vozniki amzs akcija prometna varnost