vestnik

Najboljšo prleško gibanico spekli člani TD Banovci

Vida Toš, 9. 9. 2018
Društvo Kelih
V kategoriji "ljubitelji prleške gibanice", v kateri je bilo 11 gibanic, je zmagalo Turistično društvo Banovci, Martina Nemec je bila druga, Sara Zamuda pa tretja.
Aktualno

Ocenjevanje, razstava in fotonatečaj na temo prleške specialitete.

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih, ki je vsa leta organizator prireditve ocenjevanja prleške gibanice, je letos zaradi slabega vremena odpovedalo načrtovan kulinarični pohod po občini Križevci, pripravilo pa je razstavo ocenjenih prleških gibanic in razstavo fotografij - 15 jih je bilo - ki so prispele na fotonatečaj Prleška gibanica 2018. Razstava je še vedno na ogled v avli občinske zgradbe v Križevcih.



Včeraj pa so - pred začetkom zabave ob 20. občinskem prazniku - članice Keliha razglasile tudi rezultate ocenjevanja in podelile priznanja.

651de74372b3d732f0a608c83445410b
Društvo Kelih
Ocenjevalke gibanic so bile: predsednica komisije Elvira Štumpf in članici Zdenka Tompa in Frančka Lebarič.


Ocenjevalke prleških gibanic so bile: predsednica komisije Elvira Štumpf in članici Zdenka Tompa in Frančka Lebarič. Med tržnimi ponudniki se je letos prijavilo 5 izdelkov, navdušilo pa je tudi 11 prleških gibanic v kategoriji "ljubitelji prleške gibanice".

Vsi sodelujoči na ocenjevanju so dobili priznanja. V kategoriji tržnih ponudnikov je slavil Mlinopek, sledi Turizem na podeželju Tompa in Terme Banovci. Med ljubitelji prleške gibanice pa je zmagalo Turistično društvo Banovci, Martina Nemec je bila druga, Sara Zamuda pa tretja.


Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je postala prleška gibanica članov TD Banovci, Lončarstvo Žuman pa jim je ob tej priliki podarilo lončeni pekač za peko prleške gibanice. Tamara Flegerič, vodja ocenjevanja, je povedala, da je bil boj za najvišja mesta tesen; Elvira Štumpf pa dodala, da so jih tekmovalni izdelki navdušili, so pa tistim, ki so prleško gibanico spekli na ognjišču, brez uporabe pekača, odbili točko.

Razglasili pa so tudi zmagovalno fotografijo letošnjega fotonatečaja; poslal jo je Ciril Ambrož, sicer prekaljeni fotograf z izjemnim čutom za fotografiranje prleške krajine.


Vina k prleški gibanici pa so letos izbrali že marca - v okviru akcije Sommelier selection 2018. Sommelierji so - kot rezultat sodelovanja društva Kelih, Zavoda SloVino in Društva vinskih svetovalcev sommelier Slovenije - izbrali 5 polsladkih vin, ki jih priporočajo k prleški gibanici. To so muškat ottonel 2017 Vinogradništva Krampač, šipon 2015 Vinogradništva Družine Kos, muškat ottonel 2017 Vina Avos ter dva rumena muškata 2017 Vino Leber in Vinogradi Horvat.

Društvo Kelih
Med ljubitelji prleške gibanice je zmagalo TD Banovci. Fotografija Društvo Kelih
prleška gibanica ocenjevanje TD Banovci