vestnik

K ohranjanju ekstenzivnih sadovnjakov spodbujajo tudi z javnim pozivom

Vestnik, 10. 9. 2020
Meta Šepic
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Javni zavod Krajinski park Goričko je objavil javni poziv za izbor za najlepši travniški sadovnjak v Krajinskem parku Goričko v letu 2020, prijave pa bodo zbirali do 5. oktobra letos.

Namen izbora je, kot so zapisali pri zavodu, spodbuditi lastnike travniških sadovnjakov, da negujejo in tako ohranjajo ekstenzivne sadovnjake, ki so pomembni za redke in ogrožene živalske in rastlinske vrste. Na poziv se torej lahko prijavijo, vsi ki so lastniki ali najemniki travniških sadovnjakov na območju Krajinskega parka Goričko, po prijavi pa jih bo obiskala strokovna skupina ter sadovanjake ocenila na podlagi pripravljenih kriterijev. "Komisija bo ocenjevala vitalnost dreves, prisotnost dupel in gnezdilnic, pestrost sadnih sort, floristično sestavo travniške ruše, način in število košenj, skrb za okolje in rastne razmere ter urejenost in videz sadovnjaka," še pišejo. 

Do narave prijazni sadovnjak
Dreamstime
Fotografija je simbolična

Če imate torej v lasti ali najemu travniški sadovanjak in se želite potegovati v izboru za lastnika najlepšega oziroma najboljšega sadovnjaka, lahko vse razpisne pogoje najdete na spletni strani Javnega zavoda Krajinski park Goričko. 

jzkpg goričko razpis sadovnjak
Kaj zdaj berejo drugi