vestnik

V Črenšovcih bodo najprej uredili otroško igrišče

Majda Horvat, 30. 8. 2020
Majda Horvat
Otroško igrišče urejajo v velikosti približno 325 kvadratnih metrov, zasnovano pa je tako, da bodo ob njem starši lahko spremljali svoje otroke ob igri.
Aktualno

V Črenšovcih so začeli urejati vaško jedro. Občina je bila namreč uspešna na javnem pozivu LAS pri dobrih ljudeh 2020 ter iz Evropskega sklada za razvoj podeželja pridobila 77 tisoč evrov.

S temi sredstvi bodo uredili otroško igrišče z različnimi igrali, sprehajališče in klopi ob drevesih, kar vse predstavlja prvi del projekta. Predvidena zasnova celotnega vaškega jedra namreč zajema še ureditev tržnice s pomožnimi prostori in odprtega trga kot nadaljevanja tržnice ter informacijske točke, ureditev zelenih, pohodnih in parkirnih površin in parka ob spomeniku prekmurske matere. Za drugi del ureditve vaškega jedra je občina že pridobila gradbeno dovoljenje in se bo prijavila na naslednji javni razpis za pridobitev evropskih sredstev.

Otroško igrišče urejajo v velikosti približno 325 kvadratnih metrov, zasnovano pa je tako, da bodo ob njem starši lahko spremljali svoje otroke ob igri. Zaprti del tržnice in turistično-informacijski center bosta velika 60 kvadratnih metrov, pokriti del tržnice pa približno 275 kvadratnih metrov in bo namenjen prodaji domačih izdelkov ter organizaciji raznih prireditev in dogodkov.
Občina je za izvedbo projekta od države brezplačno prejela še sosednje zemljišče v velikosti 1.210 kvadratnih metrov, na katerem stoji kip prekmurske matere. Spomenik prekmurske žene in matere z otrokom namreč ponazarja množične migracije tamkajšnjih ljudi v svet, predvsem v Ameriko. Park bo urejen s potkami, ozelenili pa ga bodo z domačimi avtohtonimi drevesi.
Na novo urejeno vaško jedro bo izboljšalo kakovost bivanja v kraju, saj se bodo tu, torej v središču občine, lahko odvijale različne prireditve društev in organizacij, urejen pa bo tudi prostor za prodajo domačih izdelkov in pridelkov.

Urejeno in gostoljubno okolje pa je tudi pogoj za začetek razvoja turizma v občini. »Z ureditvijo središča Črenšovcev in povezovanjem ponudnikov, promotorjev in različnih akterjev bomo dvignili našo prepoznavnost ter tako omogočili razvoj turizma ob reki Muri. Prav tako želimo domačim ponudnikom omogočiti, da svoje pridelke in izdelke ponudijo potrošnikom na enem mestu. Ključno pri tem je tudi sodelovanje s sosednjimi občinami, ki imajo podobne potenciale in skupne izzive, povezane z razvojem turizma v Pomurju,« je ob tem poudarila županja Vera Markoja.
črenšovci otroško-igrišče