vestnik

Najprodornejša slovenska občina prihaja iz Vipavske doline. Med regijskimi zmagovalkami tudi pomurska občina

Vestnik.si, 16. 3. 2022
FB Zlati kamen
Konferenca Zlati kamen.
Aktualno

Na konferenci Zlati kamen so razglasili najbolj prodorne občine v Sloveniji. Nagrado zlati kamen 2022 za najbolj prodorno občino je prejela Občina Ajdovščina, razvojno najbolj prodorna majhna občina je postala Občina Solčava, prejemnica naziva občina zdravja je Občina Logatec, med regijskimi zmagovalkami pa so občine Medvode, Solčava, Ajdovščina in Dobrovnik.

Občina Dobrovnik je zmagovalka v vzhodni Sloveniji, v ožjem izboru sta bili ob njej še občini Lovrenc na Pohorju in Sveta Trojica v Slovenskih Goricah.



Kaj o njej pravijo v strokovnem svetu, ki je izbiral zmagovalce?


"Dobrovnik sodi med najmanjše in bolj revne slovenske občine. Kljub temu lahko zaznamo celovit razvoj, ta razvoj pa prinaša tudi merljive rezultate." Po izboljšanju vrednosti sestavljenega indeksa ISSO (informacijski sistem slovenskih občina) je občina na visokem 13. mestu. Razvojne aktivnosti glede na omejitve občine opisujejo kot skromne, vendar skrbno izbrane. "Segajo na vsa področja, od skrbi za infrastrukturo do varstva okolja. V zadnjem času posebej izstopajo naložbe v omrežje kolesarskih povezav: Dobrovnik je verjetno edina občina v Sloveniji, ki bo v gradnjo stez v treh letih vložila sredstva, skoraj enaka celotnemu letnemu proračunu. Ob tem prirejajo številne dogodke, povezane s kolesarstvom: kot del evropskega tedna mobilnosti so tako leta 2021  organizirali Prvi slovenski kolesarski kongres. Glavna usmeritev občine je očitno razvoj trajnostno obarvanega turizma. Predsednik Turistične zveze Slovenije Pavle Hevka je takole opisal kraj: »…še ne čisto odkriti turistični biser, ki ga zagnani in ustvarjalni prostovoljci Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik vztrajno predstavljajo kot obiska vredno območje. Kar tudi je!" je zapisano v opisu občine. 

zlati-kamen, občina-dobrovnik
FB Zlati kamen
Konferenca Zlati kamen.

Izpostavili so tudi prostovoljstvo, družbeno povezanost in strpnost v kraju z dvojezičnega območja. Izrazito spremembo indeksa so zaznali na področjih trga dela in okolja. "Občina je v času zadnjega mandata izboljšala rezultat na šestih področjih, na dveh pa se je vrednost indeksa zmanjšala. To sta proračunska učinkovitost in izobrazba. Vtis uravnoteženosti je sicer ugoden, če pogledamo osem področij, ki sestavljajo indeks ISSO, nekoliko manj pa, če pogledamo posamezne kazalnike." Izrazitejše izboljšave so vidne pri kazalnikih proizvodnja energije iz obnovljivih virov, ločevanje odpadkov in količina nastalih odpadkov. 

Med izstopajočimi praksami občine so izpostavili razvoj zelenega turizma, vključevanje občanov v razvoj kraja in strpnost, celovit in uravnotežen razvoj. 

občina-dobrovnik zlati-kamen regijska-zmagovalka