vestnik

(Najuspešnejša mala podjetja desetletja) Najboljša leta šele prihajajo

Majda Horvat, 8. 12. 2021
Arhiv podjetja Benkotehna
V podjetju Benkotehna trenutno ponujajo prek 300 različnih vrst pločevine. Z gradnjo novega robotiziranega skladišča pa želijo še povečati asortiment.
Aktualno

Podjetja se odločajo za različne investicije in imajo stabilno rast. Pomembno je tudi prijetno okolje za zaposlene in stranke.

Po izboru komisije so bila v zadnjem desetletju najuspešnejša mala podjetja v regiji Benko-Tehna Puconci, Kit Žižki, Kodila, Lek Veterina in Virs. V to  kategorijo smo uvrstili podjetja, ki imajo manj kot petdeset zaposlenih, njihov letni promet pa ne presega desetih milijonov evrov.

Glavna dejavnost podjetja Benko-Tehna Puconci, ki posluje od leta 1991, je trgovina na debelo s kovinskimi proizvodi, inštalacijskim materialom ter napravami za ogrevanje. Benko-Tehna je tudi eden najširših ponudnikov ekspandirane in perforirane pločevine, mrež in cortena, vremensko odpornega jekla. V sodelovanju z izbranimi dobavitelji tudi širi svojo ponudbo. »Prepoznavnost na tržišču smo povečali z uvedbo novih prodajnih programov, kot so perforirana in ekspandirana pločevina, pohodne rešetke, mreže in okovje za vrata. Izvoz na tuje trge prinaša 30 odstotkov realizacije. Trenutno ponujamo prek 300 različnih vrst pločevine. Z gradnjo novega robotiziranega skladišča pa želimo še povečati asortiment pločevin. V podjetju se trudimo ustvariti tudi prijetno okolje za zaposlene in kupce,« pove direktor družbe Simon Benko. Podjetje ima ves čas stabilno rast in sodi med zaupanja vredne partnerje.

benkotehna, puconci, simon-benko
Arhiv podjetja Benkotehna
Benko-Tehna je eden najširših ponudnikov ekspandirane in perforirane pločevine, mrež in cortena, vremensko odpornega jekla.

Izziv je prepoznavnost zunaj regije


Družina Kodila je leta 1991 v Markišavcih odprla prodajalno svežega mesa in mesnih izdelkov za lokalne potrebe. Zadnjih dvajset let družinsko podjetje vodi Janez Kodila, ki je z ekipo ustvaril zgodbo o uspehu. Največ poudarka so dali razvoju prekmurske šunke, ki je eden od slovenskih zaščitenih kulinaričnih izdelkov, Šunkarna Kodila pa je ob proizvodnji mesa in mesnih izdelkov ter trgovini s svojo gastronomsko ponudbo v restavraciji postala še turistična točka. Tradicijo so torej nadgradili z novimi tržnimi prijemi. »Zaradi nominacije smo počaščeni, vendar nismo prepričani, da smo že tudi dosegli vse, kar smo si zastavili. Podjetje bo prihodnje leto praznovalo 30 let delovanja in po tem, kako se počutimo, verjamem, da naša najboljša leta šele prihajajo,« je poudaril Janez Kodila, direktor družbe.

markišavci, kodila, janez-kodila
Jure Zauneker
Janez Kodila.

V prvem desetletju je ime Kodila postalo prepoznavno v lokalnem okolju, v drugem desetletju so se uspešno predstavili in našli kupce v širšem slovenskem prostoru, zdaj jim je izziv ustvariti prepoznavnost v dvestokilometrskem pasu. To pomeni, da želijo doseči standarde za prodajo tudi čez mejo. »Cilj nam je, da ime Kodila postane prepoznavno tudi na tujem ter da blagovni znamki sledijo uspešne tržne poti,« še pove Janez Kodila.

Gradnja novih prostorov

Kit Žižki je družinsko podjetje, katerega predhodnica je bila obratovalnica, ki jo je leta 1990 ustanovil samostojni podjetnik Štefan Tibaut iz Žižkov.Začetna proizvodnja so bili preprosti kovinski izdelki, s povpraševanjem po kakovostnih izdelkih pa je ob posodabljanju proizvodnih procesov in strojne opreme rasla tudi proizvodnja. Proizvodni program zdaj zajema širok asortiment izdelkov, še posebej so v podjetju strokovnjaki za garderobne omare, skladiščno opremo, arhivske in trgovinske regale ter drugo. V podjetju se pripravljajo tudi za začetek gradnje novih poslovnih prostorov, za kar so v industrijski poslovni coni v Črenšovcih pred časom kupili zemljišče.

Uspešni na 26 tujih trgih

Lek Veterina je razvojno naravnana družba s stabilno in konstantno rastjo, katere osnovna dejavnost je proizvodnja premiksov in krmnih mešanic. Ti tvorijo 45 odstotkov njihovih izdelkov. Za nekatere od njih so prejeli tudi prestižne nagrade GZS za inovacijo tako na regijski kot nacionalni ravni.
Družba s poslovnim sedežem v Lipovcih približno 35 odstotkov izdelkov proda v Sloveniji, preostanek pa na kar 26 tujih trgih, med katerimi je zanje najpomembnejši hrvaški. Načrtujejo pomembno naložbo, gradnjo regalnega skladišča, v novem objektu pa bo tudi prostor za laboratorij.

78926d06558799105eb6347be9b89162
Arhiv Leka
Lek Veterina načrtuje pomembno naložbo, gradnjo regalnega skladišča, ob katerem bo tudi prostor za laboratorij.

pomursko-podjetje-desetletja mala-podjetja kodila benkotehna lek-veterina
Kaj zdaj berejo drugi