vestnik

(Najuspešnejša mikro podjetja v regiji) Uspeh je izraz dobrega dela zaposlenih

Ines Baler, 4. 12. 2020
Osebni arhiv
Kolektiv Strojništva Holc.
Aktualno

V času epidemije povečan obseg naročil – Posodobitve strojnih parkov in vlaganje v znanje

Najuspešnejša mikro podjetja v pomurski regiji leta 2019 so Castoola, Strojništvo Holc, Inoks plus, Sibro in Minicom. V to kategorijo podjetij smo uvrstili tista, ki imajo manj kot deset zaposlenih, njihov letni promet pa ne presega dveh milijonov evrov.

Strojništvo Holc in Inoks plus, drugo- in tretjeuvrščeno podjetje v tej skupini, imata kar nekaj skupnih točk. Ena izmed njih je povečan obseg dela v koronačasu. »V prvem valu koronavirusa smo prvič v zgodovini podjetja zaradi povečanega obsega dela dva meseca delali v dveh izmenah,« pove Dominik Holc, direktor podjetja s Stare Gore. Podjetje je prevzel od očeta, ki je leta 1985 odprl popoldansko obrt popravila kmetijske mehanizacije, od takrat pa se je njihova ponudba storitev precej razširila. Zaslugo, da so se znašli med najboljšimi mikro podjetji, Holc pripisuje celotnemu kolektivu, za katerega pravi, da je zanesljiv, predan in strokovno podkovan. V zadnjih dveh letih so število zaposlenih s štiri povečali na deset, imajo osem redno zaposlenih in dva pogodbena delavca, trenutno pa iščejo še dva diplomirana inženirja. Kot pove direktor, so v zadnjih dveh letih posodobili strojni park, kupili nove CMC-stroje, s čimer lahko kupcem zagotovijo najvišjo kakovost izdelkov, kar se tiče natančnosti. Največ povpraševanja dobijo po CMC-struženju in frezanju, v kombinaciji s tem izvajajo tudi varjenje. »Delamo ogromno zvarjencev, ki so kombinacija celotnega izdelka, od A do Ž, vključno z barvanjem, če je pri strankah potreba po tem,« pojasni Holc. Imajo tudi lasten razvoj, tako da se lahko pri njih stranka oglasi z idejo, odide pa z izdelkom. V Sloveniji storitve opravljajo za okoli 40 podjetij, tri stalne kupce pa imajo tudi pri naših severnih sosedih. 

Več dela zahteva tudi dodatne prostore, prav zdaj v podjetju pridobivajo projektno dokumentacijo za širitev poslovnih prostorov. »V letu ali dveh želimo prostore v obliki prizidka na obstoječi lokaciji razširiti za okoli 550 kvadratnih metrov.« S tem želijo pridobiti možnost širitve proizvodnje z dodatnimi stroji, da bi lahko na tržišču ponudili še več storitev, doda Holc. Pri tem ne pozabi poudariti, da je za uspešno delovanje podjetja treba veliko odrekanja na osebni ravni.

strojništvo Holc, kolektiv
Osebni arhiv
Direktor Dominik Holc zaslugo za uspeh pripisuje zanesljivemu, predanemu in strokovno podkovanemu kolektivu.

Pomemben je tudi najmanjši vijak


Podobnih misli kot predhodnik je Filip Mišo Pavlinjek, direktor Inoksa plus, ki poudarja, da je nominacija za najboljše mikro podjetje v regiji slika njihovih zaposlenih. Trenutno jih je 15, število deset so presegli v letošnjem letu. Potreba po dodatni delovni sili je posledica povečanega obsega dela. »Specializirali smo se za področje galvanizacije kot tudi področje varjenja. Vzeli smo določene specifike in v njih našli poslovno idejo,« pravi Pavlinjek. Večje povpraševanje po njihovih storitvah opaža v drugem valu epidemije, vendar obenem poudarja, da so se glede plačil znašli v neprijetnih verigah kot druga podjetja v državi in tujini, na kar nimajo vpliva. Njihova tržišča so poleg domovine še Hrvaška do Zagreba, Madžarska do Budimpešte in Avstrija do Gradca, priložnostno tudi do Dunaja.

d8ad2d456cd10da9d15bfc45fad8c3d5
foto:Nataša Juhnov
V Inoksu plus so specializirani za galvanizacijo in varjenje.

Letos so v mestni občini kupili zemljišče, na katerem bodo razširili proizvodnjo, vendar jim načrte nekoliko kvari prej omenjena plačilna nedisciplina oziroma daljši roki za plačila. Kljub vsemu sogovornik napoveduje, da bo poslovno leto letos podobno lanskemu oziroma morda celo boljše. »Ob rasti podjetja je treba širiti kapacitete in vlagati, najprej v zaposlene, nato pa v izboljšave in olajšanje dela.« Predvsem pa je ključ do uspeha v tem, da se vsakemu delu enako posvetijo, naj gre za manjši vijak ali bistveno večji izdelek.

ppl mikro-podjetja pomurje inoks-plus strojništvo-holc
Kaj zdaj berejo drugi