vestnik

(Najuspešnejša velika podjetja v regiji) Leto izjemne rasti

Rok Šavel, 8. 10. 2022
Vanesa Jaušovec
Najuspešnejša velika podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije poleg Farmtecha še Arcont, Panvita Mir, GMT in Elrad Electronics
Aktualno

Najuspešnejša velika podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije poleg Farmtecha, ki si je prislužil naslov najboljšega velikega podjetja v regiji, še Arcont, Panvita Mir, GMT in Elrad Electronics

Arcont
Gornjeradgonski Arcont je vodilni proizvajalec bivalnih enot v Evropi in sodi med petdeseterico največjih slovenskih izvoznikov. Na tuje trge, večinoma v Evropski uniji, izvozijo skoraj celotno prodajo, ki je bila tudi v poslovnem letu 2021/2022 kljub skokovitemu naraščanju nabavnih cen materialov in energentov izjemna. Ustvarili so namreč 93,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za več kot 22 odstotkov več kot v letu prej. Ob tem se lahko pohvalijo, da so dosegli največji dobiček v zgodovini podjetja, znašal je 5,5 milijona evrov. S hčerinsko družbo Arcont IP zaposlujejo skoraj 900 ljudi, lani smo jih v naši akciji tudi kronali z laskavim naslovom naj... zaposlovalec desetletja.

miran-fujs, arcont, predsednik-uprave, gornja-radgona
Vanesa Jaušovec
Gornjeradgonski Arcont je vodilni proizvajalec bivalnih enot v Evropi in sodi med petdeseterico največjih slovenskih izvoznikov.


Panvita Mir
Panvita Mir je podjetje s stoletno tradicijo, ki je iz majhnega obrata v Gornji Radgoni preraslo v vodilnega proizvajalca mesnih izdelkov in je edino mesnopredelovalno podjetje v Sloveniji, ki ima registracijo za kombinirano predelavo belega in rdečega mesa. Lani so z dokupljenim trgovskim blagom, ki ga nabavljajo pri hčerinski družbi Panvita Agromerkur, na trgu ponudili več kot 18 tisoč ton mesa. S prodajo so ustvarili skoraj 67 milijonov evrov prihodkov in poslovno leto končali z okoli 1,1 milijona evrov dobička. Globalne razmere puščajo posledice tudi v živilskopredelovalni industriji, kažejo se v moteni preskrbi in dvigu cen surovin ter energentov, a družba, ki je konec lanskega leta zaposlovala 335 ljudi, izpolnjuje lastna pričakovanja.

meso, Mesni center,
Aleš Cipot
Panvita Mir je podjetje s stoletno tradicijo, ki je iz majhnega obrata v Gornji Radgoni preraslo v vodilnega proizvajalca mesnih izdelkov in je edino mesnopredelovalno podjetje v Sloveniji, ki ima registracijo za kombinirano predelavo belega in rdečega mesa.


GMT
Podjetje, ki ga je pred tridesetimi leti ustanovil Vladimir Karoly z ženo Ido, je danes vodilna slovenska družba na področju uvoza, prodaje in distribucije nadomestnih delov za osebna in lahka tovorna vozila, hkrati pa je s svojimi hčerinskimi družbami tudi uradni zastopnik in distributer maziv znamk Castrol, BP in Aral za Slovenijo in območje nekdanje Jugoslavije ter Bolgarijo. Kot pravi prokurist Tomaž Gider, je bilo leto 2021 za skupino, ki zaposluje okoli 500 ljudi, rekordno, saj so ustvarili več kot 110 milijonov evrov prihodkov in 7,5 milijona evrov EBITDA ter presegli zadane načrte. »Na roko nam je šla manjša prodaja novih vozil in posledično staranje voznega parka,« poudarja Gider, ki dodaja, da se odlični poslovni rezultati kljub visoki inflaciji, dvigu cen surovin in energije nadaljujejo, saj v prvih osmih mesecih leta dosegajo okoli 20-odstotno rast prihodkov. 

murska-sobota, gmt
Jure Zauneker
GMT, ki je lani praznoval 30-letnico, v prvih osmih mesecih letošnjega leta dosega 20-odstotno rast.

Elrad Electronics
Za družbo, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo elektronskih sklopov, je leto izjemne rasti, saj so lani ustvarili 133 milijonov evrov prihodkov oziroma dosegli 27-odstotno rast glede na leto prej. Raven njihovega izvoza znaša 89 odstotkov, v času pandemije so se naročila precej povečala in so dosegli rekordne prodajne rezultate kljub izzivom in težavam v globalnih dobavnih verigah in rasti cen surovin. So med boljšimi v panogi pri doseganju dodane vrednosti na zaposlenega, lani je znašala 56 tisoč evrov na zaposlenega, teh je bilo na zadnji dan lanskega leta 560. »V letu 2022 dosegamo nadaljnjo rast prodaje in pričakujemo najmanj 10-odstotno rast glede na leto 2021,« poudari generalni direktor Boris Štefančič. 

Več o podjetju Farmtech, ki je slavil v kategoriji velikih podjetij, si lahko preberete TU

Arhiv podjetja Elrad Electronics
V Elradu so med boljšimi v panogi pri doseganju dodane vrednosti na zaposlenega.
pomursko-podjetje-leta-2021 velika-podjetja nominiranci
Kaj zdaj berejo drugi