vestnik

(Najuspešnejša velika pomurska podjetja) Igralci, ki regijo postavljajo na svetovni zemljevid

Timotej Milanov, 26. 11. 2020
Ines Baler
Radenska pod vodstvom Mariana Šefčoviča krepi svojo vlogo na trgu pijač tako imenovane jadranske regije.
Aktualno

Tudi lansko leto zaznamovali številni uspešni projekti

Najuspešnejša velika podjetja v regiji v preteklem letu so bila po izboru komisije Arcont, Radenska, Pomgrad, Carthago, GMT in Elrad International. V to kategorijo smo uvrstili vsa podjetja, ki presegajo kriterije za srednje veliko podjetje (manj kot 250 zaposlenih in letni promet, ki ne presega 50 milijonov evrov). Gre za pomembne pomurske zaposlovalce in podjetja, katerih sloves in delovanje daleč presegata območje pomurske regije.

Tri srca bijejo v dobrem ritmu

Radenska je prav gotovo pomursko podjetje, ki ga poznajo generacije v celotni Sloveniji in mnogo širše. Lani je praznovalo 150 let delovanja in ni veliko blagovnih znamk v Evropi, ki bi se lahko pohvalile s tako dolgim obstojem. Družba postaja vedno pomembnejši igralec na trgu pijač v tako imenovani jadranski regiji, predvsem na Hrvaškem. Prav tako je vedno pomembnejša znotraj skupine Kofola, katere del je. V letu 2019 je Radenska, ki jo zadnjih pet let vodi Marian Šefčovič, ustvarila 38 milijonov evrov prihodkov in 5,5 milijona evrov čistega dobička.

Sodelujejo pri pomembnih projektih

Pomurski gradbinec Pomgrad je ena največjih in najuspešnejših gradbenih družb v državi. Tudi v letu 2019 so sodelovali pri številnih pomembnih projektih, med katerimi so bili vidnejši gradnja izvennivojskega križanja Ljubljanske ulice v Mariboru z železniško progo, nadgradnja železniške postaje Maribor, nadgradnja železniškega odseka Poljčane–Slovenska Bistrica s podvozom v Poljčanah, rekonstrukcija ceste in objektov na avtocestnem odseku Šentrupert–Vransko. Družba prek hčerinskega podjetja H-Grad sodeluje tudi pri nekaterih projektih na Hrvaškem. Tako so lani v okviru gradnje študentskega kampusa v Osijeku zgradili študentski paviljon, zgradili pa so tudi sodoben hotel s štirimi zvezdicami v bližini nacionalnega parka Plitviška jezera. V minulem letu je družba, ki jo vodi Iztok Polanič, ustvarila 85 milijonov evrov prihodkov in 2,5 milijona evrov čistega dobička.

pomgrad, iztok-polanič
Nataša Juhnov
Pomgrad, ki ga vodi Iztok Polanič, je tudi v lanskem letu sodeloval pri gradnji več pomembnih infrastrukturnih objektov.

V dobrem desetletju med najpomembnejše v regiji

Odranski proizvajalec avtodomov Carthago, ki je v lasti istoimenske nemške družbe, iz leta v leto krepi vlogo enega najpomembnejših pomurskih podjetij. Lani so med drugim dokončali gradnjo nove proizvodne hale za lesnopredelovalne stroje z avtomatskim skladiščenjem lesnih plošč. V zadnjem poslovnem letu 2019 je družba ustvarila več kot 205 milijonov evrov prihodkov in 5,2 milijona evrov dobička. Pri tem več kot 99 odstotkov prihodkov ustvarijo na nemškem trgu. Podjetje, ki ga vodi Sandra Županec, je s skoraj 800 zaposlenimi že eden največjih zaposlovalcev v regiji, čeprav je bila proizvodnja v Odrancih zagnana komaj leta 2008.

aa0143da680ee9d9439876bf1ca72348
Aleš Cipot
Carthago, ki je v lasti istoimenske nemške družbe, iz leta v leto krepi vlogo enega najpomembnejših pomurskih podjetij.

Nadaljujejo uspešno poslovanje

Družba GMT je največji slovenski prodajalec rezervnih avtomobilskih delov in zastopnik več večjih blagovnih znamk maziv na Zahodnem Balkanu. Lani je ustvarila 78 milijonov evrov prihodkov in 1,9 milijona evrov dobička. Vodenje podjetja, ki je v lasti družine Karoly, je konec lanskega februarja prevzela Laura Gider. Njihovo poslovanje sega v več evropskih držav, tudi lani so se širili in med drugim pridobili 100-odstotni lastniški delež v ljubljanski družbi I.S.T. Skupina, s čimer so postali tudi lastnik družbe I.S.T. avtodeli. Konec lanskega leta je prišlo tudi do pripojitve ljubljanske družbe Adel, ki jo je GMT prevzel leta 2014.

0ffb1790af7a1c7cd431d616031877a7
Nataša Juhnov
Tomaž Gider in Vladimir Karoly, prokurista družbe GMT, ki krepi svoj položaj na področju prodaje rezervnih avtodelov, tako doma kot v širši regiji.

Reorganizacija za prihodnost

Lanskoletni zmagovalec v kategoriji velikih podjetij – gornjeradgonska družba Elrad International, v večinski lasti švicarske skupine Kona International, je lani dokončal gradnjo novega proizvodnega objekta v Mehiki, hčerinski družbi pa ima še v Srbiji in na Kitajskem. Družba, ki jo vodita Iztok Lipnik in Branko Šeruga, je v minulem letu ustvarila 109 milijonov evrov prihodkov in 8,5 milijona evrov dobička. Podjetje je pomemben dobavitelj elektronskih sklopov številnim zvenečim globalnim podjetjem na področju bele tehnike in električnih orodij, z novim letom pa bodo izvedli tudi reorganizacijo, saj bo celotna proizvodna dejavnost prenesena na novo družbo Elrad Electronics, medtem ko se bodo v družbi Elrad International posvečali strateškemu razvoju skupine.

gornja-radgona, elrad
Jure Zauneker
Elrad International je pomemben dobavitelj elektronskih sklopov številnim zvenečim globalnim podjetjem na področju bele tehnike in električnih orodij.

ppl pomurje velika-podjetja uspeh