vestnik

Največ mater v Sloveniji ima dva otroka

Vestnik, STA, 25. 3. 2021
Pixabay
Pri nas ženska statistično rodi približno 1,5 otroka, vendar so v to številko zajete vse ženske, tudi tiste, ki niso oz. še niso rodile.
Aktualno

Današnji materinski dan, 25. marec, je priložnost za obravnavo pomena materinstva v družbi. V Sloveniji ima otroke tri četrtine žensk, ki so starejše od 19 let.

Minister Cigler Kralj je ob današnjem dnevu spregovoril o usklajevanju poklicnega in družinskega življenja. Za Slovenijo je namreč zaradi urejenega področja varstva otrok značilno, da so matere zaposlene. Naša država je bila leta 2019 v EU v vrhu po stopnji delovne aktivnosti žensk v starosti 15 do 64 let z dvema otrokoma. Delovno aktivnih jih je bilo namreč kar 88 odstotkov. Z odstotkom manj je sledila Švedska. 

Ženske v Sloveniji rojevajo vedno pozneje. V obdobju po 2. svetovni vojni so bile ob rojstvu prvega otroka najmlajše leta 1976, ko so bile v povprečju stare 22,7 leta, leta 2019 pa se je ta starost zvišala že na 29,6 leta. Pri nas ženska statistično rodi približno 1,5 otroka, vendar so v to številko zajete vse ženske, tudi tiste, ki niso oz. še niso rodile. Med vsemi, ki so rodile, je največ takih, ki imajo dva otroka.

materinski-dan, vrtnice
Pixabay
Danes zaznamujemo materinski dan.

V Sloveniji je materinski dan 25. marca, ko je v katoliški cerkvi praznik angelovega oznanila Mariji, da bo rodila Božjega sina.

dan ženske otroci