vestnik

(Severna obrtno-industrijska cona) Namesto avtocentra bo skladišče

Rok Šavel, 28. 10. 2022
Rok Šavel
Xal bo preobrazil propadlo investicijo pomurskega avtocentra v Severni obrtno-industrijski coni. Foto Rok Šavel
Aktualno

Avstrijski lastnik nadaljnje investicije usmeril v krepitev evropskih proizvodnih obratov, tudi v Murski Soboti.

Že pred meseci smo poročali o nameri avstrijske skupine XAL, ki je že več kot desetletje z družbo XAL Svetila prisotna v murskosoboški Severni obrtno-industrijski coni (SOIC), da kupi objekt nasproti družbe Medicop. Gre za stavbo, ki jo je zgradila družba Pomurski avtocenter za potrebe servisno-učnega centra, a je nato pristala v stečaju, nedokončani poslovni objekt, ki ima več kot 1800 kvadratnih metrov površine, pa je še prej z zemljiščem v velikosti 14.500 kvadratnih metrov prodala družbi Avto center Pomurje. Po nekaj zapletih zaradi zapadlih terjatev, ki so posledica predhodnega posla med družbama Pomurski avtocenter in Avto Center Pomurje, je XAL kupil bremen prosto nepremičnino s pripadajočim zemljiščem. Kupnina je bila nekaj manj kot 1,7 milijona evrov. Nepremičnina je v zemljiško knjigo vpisana pod lastništvo novonastale hčerinske družbe X Imobilije, nedavno pa je bila na istem naslovu, kot deluje družba XAL Svetila, registrirana še družba X Industrija.


Objekt bodo spremenili in dogradili



Po besedah vodje murskosoboškega obrata XAL Svetila Tadeja Topolnika bodo objekt, kjer je bil načrtovan avtocenter, spremenili v proizvodno-skladiščnega in ga tudi dogradili, tako da bodo za približno 50 odstotkov povečali skupne evropske skladiščne kapacitete. Objekt bo moderen in zgrajen v skladu s trajnostnimi smernicami nizke porabe energije, s fotovoltaiko, toplotno črpalko, LED-razsvetljavo. Še letos želijo pridobiti gradbeno dovoljenje, naročiti potrebno skladiščno opremo in najti izvajalca.

Avstrijci bodo investirali tukaj


Po optimističnih napovedih bi tako spomladi prihodnje leto lahko objekt v SOIC, ki že nekaj časa sameva, dobil novo življenje. »Gre za temelj za nadaljnji razvoj murskosoboškega obrata,« poudari vodja obrata Tadej Topolnik, ki glede nadaljnjih korakov in morebitne širitve proizvodnje pravi, da se proizvodni program razširja in bo ob povečanju obsega naročil v novem objektu možno razširiti tudi proizvodne kapacitete. Neprestano namreč delajo za optimizacijo in digitalizacijo delovnih procesov. Družba Xal Svetila trenutno zaposluje 270 ljudi, kot pravi vodja obrata, pa bo glede na zastavljene načrte podjetje še naprej zanesljivo raslo. »Lastnik nam zaupa in se je zaradi trenutne globalne situacije odločil, da bo v prihodnosti investicije usmeril v krepitev evropskih proizvodnih obratov, med drugimi tudi v obrat v Murski Soboti« še pove Topolnik.

xal murska-sobota industrijska-cona
Kaj zdaj berejo drugi