vestnik

Namesto Muralista bo arhiv. Se spomnite mesnih izdelkov Pomurke?

A. Nana Rituper Rodež, 6. 8. 2020
Arhiv Pokrajinski arhiv Maribor
Spomini na to, kar so desetletja izdelovali v Pomurki, so zdaj shranjeni v Pokrajinskem arhivu Maribor.
Aktualno

Skrb za pomembne dokumente in našo kulturno dediščino. Dokumentarnega arhivskega gradiva, ki se nanaša na Prekmurje, je za več kot 1,7 kilometra.

Vzpostavitev Enote za Prekmurje Pokrajinskega arhiva Maribor (PAM) je vlada uvrstila v interventni zakon o odpravi ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19. »To je bila za nas izjemno vesela novica, saj pomeni, da bodo dela lahko končno stekla,« nam je povedal Ivan Fras, direktor PAM, in dodal, da imajo vso potrebno dokumentacijo že pripravljeno, tudi projekt za izvedbo (PZI), kar pomeni, da lahko začnejo izvedbo investicije. S tem so izpolnjeni vsi pogoji za začetek prenove prostorov nekdanje Murine poslovalnice Muralist v Cvetkovi ulici v Murski Soboti, kamor bi preselili gradivo, ki se nanaša na območje Prekmurja in ga trenutno hranijo v depojih v Mariboru. Dokumentarnega arhivskega gradiva, ki se nanaša na Prekmurje, je za več kot 1,7 kilometra.

Predvidena vrednost vzpostavitve arhiva v Murski Soboti je 3,5 milijona evrov. Sredstva za nakup stavbe nekdanje Murine trgovine zagotavlja ministrstvo za kulturo. Poleg ureditve in obnove obstoječega objekta sta v to ceno všteta tudi nakup notranje opreme in ureditev okolice, ki je potrebna za vzpostavitev arhiva. Mestna občina Murska Sobota (MOMS) je že leta 2016 za namen vzpostavitve arhiva neodplačno na Slovenijo prenesla 1200 kvadratnih metrov nepremičnin okrog objekta.

Gradnja naj bi se po besedah Frasa skoraj z gotovostjo začela leta 2021, gradivo pa bi začeli seliti leto pozneje. V murskosoboški enoti arhiva bi bili zaposleni trije ljudje, načrtujejo pa, da bi se arhiv sčasoma razširil in pokrival območje celotnega Pomurja, hkrati s potrebami in možnostmi pa bi zaposlovali dodatne kadre. Poleg tega so v PAM, pove Fras, oddali vse potrebno gradivo na ministrstvo za kulturo, da bi ta projekt skupaj s prenovo in posodobitvijo Arhiva Slovenije prijavilo na evropske razpise.

Pokrajinski arhiv Maribor po veljavni zakonodaji opravlja javno arhivsko službo za območje Prekmurja, to je območje upravnih enot Murska Sobota in Lendava. Da bi bilo do sedaj zbrano in ohranjeno arhivsko gradivo lažje dostopno Prekmurcem za znanstvenoraziskovalne in upravno-poslovne namene, so zadnjih nekaj let uporabo tega gradiva zagotavljali v čitalnici Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

b287148e0b44da783d83f7be97fa8870
Nataša Juhnov
Pomurka. Slika je simbolična.

Delno je prostore Muralista doslej uporabljala Glasbena šola Murska Sobota za vaje orkestrov in večjih komornih zasedb. V MOMS so nam še povedali, da imajo že pripravljene projekte za nadgradnjo obstoječe glasbene šole, kdaj se bodo dela začela, pa je odvisno od dinamike del ureditve arhiva.

V PAM, kjer hranijo razne dokumente in gradivo, ki so jim ga odstopile šole, podjetja, verske institucije ter druge ustanove, so nazadnje od stečajnih upraviteljev prejeli obsežnejšo zbirko različnega arhivskega in zgodovinsko pomembnega gradiva Pomurke, d. d., v stečaju. Kot nam je povedala arhivska svetovalka in namestnica direktorja Nina Gostenčnik, so dobili 20 arhivskih škatel in še 17 večjih škatel, v katerih so različna priznanja, fotoalbumi, plakati, pločevinke in drugi modeli embalaže za trajne in poltrajne izdelke Pomurke, etikete, glasila podjetja in celo recepture za mesne izdelke, ki so jih izdelovali v dolgoletni tradiciji mesne industrije.

Ohranjanju zgodovinsko pomembnih dokumentov in s tem skrbi za tradicijo po podjetjih posvečajo različno pozornost. Potem ko so se v preteklem obdobju mnoga podjetja privatizirala, je bila skrb za tovrstno dediščino prepuščena odnosu posameznikov. V 90. letih je veliko podjetij zamenjalo lastnike in doživelo hitre stečaje in takrat se je veliko pomembnega in zanimivega gradiva za vedno izgubilo. Nekateri so pomembne dokumente in gradivo skrbno shranili, žal pa se je veliko dokumentacije tudi porazgubilo ali so jo odvrgli v smeti, včasih pa so zaposleni kakšne zanimive kose odnesli domov in shranili, nekaj tega gradiva jim prinašajo v arhiv, še pove Gostenčnikova.

pameče, pomurka, murska-sobota, enota-za-prekmurje
Arhiv Pokrajinski arhiv Maribor
Spomini na to, kar so desetletja izdelovali v Pomurki, je zdaj shranjeno v Pokrajinskem arhivi Maribor.

Povedala je še, da jim tudi podjetja v zasebni lasti lahko prepustijo različno arhivsko gradivo ali jim ga zaupajo v hrambo. Mnogi jih še danes pokličejo in povedo, da imajo v kakšnem podjetju kup papirjev in dokumentov, te potem pregledajo arhivarji in izberejo, kar je smiselno shraniti in ohraniti. Veliko je starega papirja, vmes pa se najdejo tudi zelo zanimivi dokumenti. Zgodovinski dokumenti, ki se tičejo tudi naše zgodovine, bodo Prekmurcem kmalu še bolj dostopni za raziskovanje.

muralist arhiv